buitenland

Waarom trekt Al-Nusra zich terug uit regio Aleppo?

Door Elif Isitman - 10 augustus 2015

Het aan Al-Qa’ida gelieerde Al-Nusra-front heeft zich teruggetrokken uit de regio ten noorden van de Syrische stad Aleppo. De militanten vochten daar tegen terreurbeweging Islamitische Staat (IS), een van hun rivalen.

Zondag verscheen er een verklaring van Al-Nusra waarin het plan voor een bufferzone bij de grens met Turkije bekritiseerd werd, meldt persbureau Reuters.

Turkije zou in samenwerking met de Verenigde Staten een ‘safe zone’ willen creëren bij de Turks-Syrische grens om leden van IS uit het land te kunnen weren. Daarnaast zouden de Syrische ‘gematigde’ rebellen met de zone van betere luchtsteun kunnen worden voorzien.

Koerdische staat

‘Het doel is om de Turkse nationale veiligheid te beschermen, en niet om tegen president Bashar Al-Assad te vechten,’ luidde de kritiek van Al-Nusra, een beweging die banden onderhoudt met Al-Qa’ida. Al-Nusra beschuldigt Turkije ervan de ‘formatie van een Koerdische staat’ te willen stoppen.

‘Onze enige optie in de huidige situatie is om onze frontlinie-posities te verlaten en ons terug te trekken uit het landelijke gebied ten noorden van Aleppo, zodat elke andere vechtende factie het gebied kan claimen,’ stond er in de verklaring van Al-Nusra. Met ‘elke andere vechtende factie’ wordt zeer waarschijnlijk IS bedoeld.

Hoewel de terreurbeweging zelf ook vecht tegen IS, vormt deze wel een probleem voor de internationale coalitie tegen IS. Al-Nusra valt namelijk met enige regelmaat de gematigde Syrische rebellen aan, waardoor de anti-IS-campagne wordt afgezwakt.

Het is niet duidelijk in hoeverre Al-Nusra en IS echt vijandig naar elkaar toe zijn. De leden van Al-Nusra vechten, net als alle andere militante groeperingen, ook al vier jaar lang tegen het regime van Assad.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.