buitenland

Zo komen de huwelijksbootmigranten naar Europa

Door Servaas van der Laan - 21 augustus 2015

Voor illegale migranten is de reis per boot naar Europa niet zonder gevaar en bovenal heel duur. Slimme mensenhandelaren bieden ook een veiliger alternatief: de huwelijksboot.

De Middellandse Zee is de afgelopen jaren uitgegroeid tot Europa’s meest geliefde, maar ook meest dodelijke toegangspoort.

Vooral de zeeroute naar Italië eindigt nog wel eens met een schipbreuk. Vorig jaar verdronken er zeker drieduizend migranten in de Middellandse Zee. Dit jaar staat de teller op ruim 2.000.

Alternatieven

De smokkelboot is niet de enige manier om in Europa te komen. De meeste migranten komen nog altijd met het vliegtuig. In veel gevallen gaat het om op het oog legale migranten die arriveren met een visum of op uitnodiging van een familielid dat de reis eerder met succes heeft afgelegd.

Die laatste categorie blijkt interessant te zijn voor mensenhandelaren die op slinkse wijze een slaatje slaan uit de gezinshereniging door nephuwelijken te verkopen.

Bruid te koop

Wie geen familie in Europa heeft, kan natuurlijk altijd een familielid ‘kopen’. Dit bleek enkele jaren geleden al toen de Koninklijke Marechaussee tientallen verdachten arresteerde die schijnhuwelijken arrangeerden tussen Antilliaanse vrouwen en Nigeriaanse mannen. De Nigerianen toverden hun illegale verblijfsstatus dankzij een nephuwelijk om in een legaal verblijf.

Dat deze ‘huwelijksbootmigratie’ nog steeds aan de gang is blijkt uit een onderzoek van de Italiaanse anti-terrorisme-eenheid waarover persbureau Ansa bericht.

Schimmige bureautjes

Uit het onderzoek blijkt dat arme Italiaanse mannen en vrouwen hun ja-woord voor enkele duizenden euro’s verkopen aan gelukszoekers uit Noord-Afrika.

Schimmige bureautjes rekruteren arme zielen in opvanghuizen voor daklozen en verslaafden of rond station Termini in Rome. Deze mensen hebben vaak geen stuiver in de zak, maar bezitten wel een Italiaans paspoort. En juist dat paspoort is voor mensenhandelaren goud geld waard. Deze handelaren weten dat de snelste weg naar een Europese verblijfsstatus langs het altaar voert.

Onbekende schoonfamilie

Persbureau Ansa sprak met een bureau dat huwelijken arrangeert tussen Italianen en Egyptenaren. Medewerkers vertellen hoe ze via de Italiaanse ambassade in Caïro keurig alle papieren in orde maken voor het huwelijk.

De omgekochte Italiaanse bruid of bruidegom stapt op het vliegtuig naar Caïro waar zijn toekomstige schoonfamilie klaarstaat. Reden om goed kennis te maken, is er niet, want wanneer het huwelijk is voltrokken mag de Italiaanse bruid of bruidegom naar huis. Korte tijd later, wanneer het huwelijk ook in Italië is geregistreerd, volgt het verzoek om gezinshereniging vanuit Egypte.

Terroristen

Binnen enkele maanden heeft een gelukszoeker uit Noord-Afrika zo een legale verblijfsstatus in Europa bemachtigd en kan hij of zij gewoon in het vliegtuig naar Rome Fiumicino stappen. Vanaf daar heeft hij of zij de landen van de Europese Unie (EU) voor het uitzoeken. Kostprijs voor de huwelijksbootmigrant: rond de 9.000 euro.

De Italiaanse anti-terrorisme-eenheid houdt de gezinshereniging door gesloten huwelijken nu streng in de gaten. Want behalve voor de gelukszoeker biedt deze relatief eenvoudige manier om naar Europa te komen ook interessante mogelijkheden voor terroristen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.