buitenland

Zoektocht naar MH370: ‘Nu ook vliegtuigdeur aangespoeld’

Door Tom Reijner - 02 augustus 2015

Op het Franse eiland Réunion in de Indische Oceaan is opnieuw een vermoedelijk wrakstuk van een vliegtuig aangespoeld. Het zou volgens diverse media gaan om een vliegtuigdeur, maar Maleisië zegt dat het een stuk van een gewone ladder betreft.

Dit onderdeel is gevonden net ten zuiden van de stad St. Denis, schrijft bijvoorbeeld de BBC. Er zou iets op staan geschreven en ook is er mogelijk een afbeelding op te zien. Maar volgens het hoofd van de Maleisische luchtvaartautoriteiten Azharuddin Abdul Rahman gaat het om een onderdeel van een doodgewone ladder.

Lokale media meldden dat er ook stukjes metaal zijn ontdekt. De politie heeft de stukjes metaal in een doos gestopt en die meegenomen voor onderzoek. De autoriteiten hebben nog geen uitlatingen gedaan over de vondst, behalve dat er ‘metaal’ is aangetroffen.

Stuurvlak

Eerder deze week werd op het eiland een stuk van een vleugel gevonden. Dat gebeurde op een andere plek dan waar de deur zou zijn aangetroffen. Het vleugelonderdeel – een zogeheten flaperon (stuurvlak) is voor onderzoek naar Frankrijk overgebracht en daar onderzocht.

Een speciaal team gaat na of het inderdaad afkomstig is van de vermiste Boeing 777 van Malaysia Airlines, dat in maart vorig jaar van de radar verdween. Aan boord waren 239 mensen. Het toestel was op weg van Kuala Lumpur naar Peking, maar veranderde van koers en is vermoedelijk ten westen van Australië in zee terechtgekomen.

Hetzelfde type

De Maleisische regering liet zondag weten dat inmiddels vaststaat dat het vleugelonderdeel afkomstig is van een Boeing 777 van hetzelfde type als het vermiste vliegtuig.

‘Dit is vastgesteld door de Franse autoriteiten samen met vliegtuigbouwer Boeing, de Amerikaanse luchtvaartautoriteiten en het Maleisische onderzoeksteam,’ aldus de Maleisische minister van Transport Liow Tiong Lai. Het Aziatische land wil de zoektocht naar meer wrakstukken rond Réunion uitbreiden.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.