buitenland

Aardbeving Chili: grootschalige evacuatie, dodental loopt op

Door Liz Zoetekouw - 17 september 2015

Chili is kort voor 01.00 uur Nederlandse tijd getroffen door een aardbeving met een kracht van 8,4 op de schaal van Richter. Er zijn zeker acht doden gevallen en een miljoen Chileense kustbewoners zijn geëvacueerd vanwege tsunamigevaar.

Inmiddels heeft de Chileense regering de tsunamiwaarschuwingen ingetrokken. Ook de naschokken zijn minder krachtig. Ruim een miljoen kustbewoners hebben hun huizen moeten verlaten. Ze hebben geen idee of ze er nog staan.

Britse krant the Guardian schrijft dat de Chileense steden Tongoy en Coquimbo ernstig zijn getroffen. Ook in Santiago zijn gebouwen ingestort. De provincie Choapa is officieel tot rampgebied verklaard, schrijft het Australische nieuwsnetwerk ABC News. Volgens de laatste update is het dodental opgelopen tot acht personen.

Red Alert

Chili had aanvankelijk de hoogste noodtoestand afgekondigd, de zogenoemde Red Alert. De aardbeving had minstens vijftien naschokken, waarvan minstens twee hoger dan dan 6 op de schaal van Richter.

Naast de naschokken had Chili alarm geslagen vanwege het tsunamigevaar. Er zijn golven van 4,5 meter gezien. De bewoners van kustgebieden zijn geëvacueerd naar hogere plekken. Behalve in Chili waren ook Peru, Frans-Polynesië, Hawaï, Nieuw-Zeeland en zelfs delen van de Amerikaanse staat Californië gewaarschuwd voor tsunami’s.

De aardbeving is tot nu toe de zwaarste van 2015, wereldwijd. In april was de aardbeving in Nepal 7,8 op de schaal van Richter.

Ervaring

Ondanks de grootte van de aardbeving, gaat Chili goed om met de gevolgen. Het land, gelegen op een breuklijn in de aardkorst, wordt geregeld getroffen door aardbevingen.

Zo was er in 2014 een aardbeving met een kracht van 8,2. De aardbeving in 2010 had zelfs een kracht van 8,8.

Volgens de Britse nieuwszender BBC zijn er relatief veel gebouwen overeind gebleven, omdat ze zijn ontworpen om aardbevingen te weerstaan. Ook heeft de regering op tijd actie ondernomen en de noodafstand uitgeroepen. Dat leidde tot een relatief soepele evacuatie.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.