buitenland

Agenten doorzoeken moskee en huizen van salafisten in Berlijn

Door Thomas Borst - 22 september 2015

Agenten hebben in Berlijn zeven woningen en een moskee doorzocht om meer duidelijkheid te krijgen over de werving van radicale moslims.

De hoofdverdachte is een 51-jarige Marokkaan. Hij wordt ervan verdacht jongeren te hebben geworven voor Islamitische Staat in Syrië om daar mee te vechten in de strijd tegen het regime van de Syrische president Bashar al-Assad.

Een van de jongeren is een negentienjarige jongen uit Macedonië. Hij zou al naar Syrië zijn afgereisd om zich bij IS te voegen.

De Abrahim Al Khalil Moskee in Berlijn zou het bolwerk zijn van salafisten, zegt een woordvoerder van de politie dinsdag tegen de Duitse krant Berliner Zeitung. Ruim vierhonderd agenten zijn op zoek naar documenten en propagandamateriaal.

Het Duitse Openbaar Ministerie waarschuwde twee weken geleden al dat extremistische moslims migranten proberen te werven. ‘Salafisten proberen onbegeleide jonge vluchtelingen aan te spreken, die zonder hun familie naar ons land zijn gekomen en aansluiting en ondersteuning zoeken,’ zei een woordvoerder van het OM tegen het Duitse dagblad Süddeutsche Zeitung.

Salafisme

Het salafisme is een radicale politieke stroming binnen de islam, die voor de invoering van de strenge islamitische sharia-wetgeving strijdt. Het salafisme is de snelst groeiende vorm van de islam in Duitsland.

De politie schrijft op Twitter dat de huiszoekingen niks te maken hebben met de zaak van Rafik Y. Hij stak vorige week donderdag een politieagent dood en werd kort daarna neergeschoten door een andere agent. Ook zou Y. een rechter en een medewerker van de Duitse immigratiedienst met de dood hebben bedreigd.

Islamisering

Mede door de komst van de vele migranten naar Duitsland, vreest de Duitse bevolking voor islamisering van het land. Bondskanselier Angela Merkel zei eerder niet bang te zijn dat de Duitse cultuur in gevaar wordt gebracht.

Ze wil dat de verschillende geloofsovertuigingen met elkaar in dialoog moeten gaan. In Duitsland leven zo’n vier miljoen moslims.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.