buitenland

Amerika denkt bewijs te hebben: IS zet chemische wapens in

Door Emile Kossen - 11 september 2015

De Amerikaanse inlichtingendiensten zeggen bewijs te hebben dat Islamitische Staat (IS) chemische wapens gebruikt in Syrië en Irak. Ook denken ze dat IS in staat is de wapens zelf te produceren.

Een Amerikaanse overheidsfunctionaris vertelt tegen de Britse zender BBC bewijs te hebben dat IS de afgelopen tijd zeker vier keer mosterdgas heeft gebruikt. De chemische stof zou in poedervorm in explosieven zijn gestopt.

Produceren

Het is niet de eerste keer dat IS verdacht wordt van chemische oorlogsvoering. Het hoofd van de Duitse inlichtingendienst BND zei maandag dat ze aanwijzingen hebben dat IS mosterdgas heeft gebruikt in Noord-Irak. In juli beweerde de Koerdische militie YPG al dat ze door IS waren bestookt met een bepaald soort gifgas.

Nieuw is wel dat de Amerikanen denken dat IS de chemische wapens ook zelf kan produceren. ‘Waarschijnlijk hebben ze hun eigen onderzoeksteam, waarmee ze proberen beter worden te worden in het maken van die wapens,’ aldus de Amerikaanse bron.

Assad

In de Syrische burgeroorlog gebruikten zowel het Syrische regime van president Bashar al-Assad als diverse rebellengroepen eerder ook al chemische wapens. Daarbij vielen zeker honderden doden.

Hoewel het Syrische regime zegt zijn chemische wapenarsenaal te hebben vernietigd, zijn mensenrechtenorganisaties als Human Rights Watch ervan overtuigd dat Assad nog steeds chemische wapens heeft en inzet.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.