buitenland

Amerikaan opgepakt voor plot bomaanslag op 9/11-herdenking

Door Tom Reijner - 11 september 2015

De Amerikaanse politie heeft een twintigjarige man opgepakt, nadat hij op internet tips had gegeven over hoe je een bom moet maken. Maar hij had niet door dat hij contact had met een FBI-agent.

De gearresteerde man, volgens Amerikaanse media Joshua Ryne Goldberg, dacht dat hij advies gaf aan iemand die een bom aan het maken was.

Rattengif

Die zou vrijdag moeten afgaan tijdens een herdenking van de aanslagen van 11 september 2001 in Kansas City. Daar worden de brandweermannen geëerd die omkwamen bij de terreuraanval, vandaag precies veertien jaar geleden. Goldberg gaf tips voor het maken van een bom met een snelkookpan, spijkers en rattengif.

De man wordt ook in verband gebracht met de aanslag in het Amerikaanse Garland, eerder dit jaar. Twee mannen schoten op een gebouw waar cartoons van de profeet Mohammed werden getoond.

Ook PVV-leider Geert Wilders bezocht deze tentoonstelling, en gaf er een toespraak, maar had het pand nog voordat het vuur werd geopend, verlaten.

Held

De aanslag in mei werd opgeëist door terreurbeweging Islamitische Staat. Goldberg pochte toen online dat hij de aanvallers ertoe had aangezet de aanslag te plegen. Zo kwam de FBI hem op het spoor.

Toen hij in de kraag werd gevat na het geven van de tips, kwam hij snel terug op zijn verhaal. Hij zei toen dat hij hoopte dat zijn contactpersoon zichzelf zou opblazen. Anders had de man naar eigen zeggen de politie gewaarschuwd, om als held over te komen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.