buitenland

Assad: eerst IS verslaan, dan pas oplossing conflict Syrië

Door Elif Isitman - 15 september 2015

Er kan geen oplossing worden gevonden voor de politieke conflicten in Syrie als niet eerst de terroristen worden verslagen, vindt de Syrische president Bashar al-Assad. Ook zijn Russische ambtsgenoot Vladimir Poetin voerde dit argument aan.

Poetin verdedigde de aanwezigheid van Russische troepen in Syrië met de bewering dat terreurbeweging Islamitische Staat (IS) nooit kan worden verslagen zonder Assad te steunen, meldt de Amerikaanse zender CBS News.

Volgens Poetin zou Assad klaar zijn voor een ‘politieke transformatie’, maar heeft het gevecht tegen de terroristen nu de prioriteit.

Compromis

Assad sprak dinsdag ook tegenover Russische media en zei: ‘We kunnen wel een compromis proberen te bereiken, maar we kunnen niets doen als de terroristen niet eerst worden verslagen’. Hij reageerde hiermee op berichtgeving dat het Kremlin contact zoekt met het Westen over het lot van Assad en de strijd tegen IS.

Een aantal prominente leden van de internationale coalitie tegen IS, die doelwitten van de terreurgroep bombardeert, willen beslist niet samenwerken met het regime van Assad, mede omdat hij chemische wapens inzet tegen de eigen bevolking.

Onmogelijk

De Franse premier Manuel Valls benadrukte dinsdag in het parlement dat hij het onmogelijk acht om tot een politiek akkoord met Assad te komen over de overgang naar een ander politiek systeem.

Frankrijk steunt troepen die vechten tegen IS, maar ‘we doen niets wat het regime van Assad versterkt,’ aldus Valls. Frankrijk bombardeert, net als Nederland overigens, plaatsen in Irak waar IS-doelen zouden zitten, maar is nog niet actief in Syrië.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.