buitenland

België overweegt grens te sluiten bij toename migranten

Door Thomas Borst - 14 september 2015

De Belgische staatssecretaris van Asiel Theo Francken zegt dat het mogelijk is dat België de grens tijdelijk sluit. Hij heeft begrip voor de Duitse beslissing om de controles bij de grens met Oostenrijk tijdelijk weer in te voeren.

Als er migranten naar België blijven komen, worden er vergelijkbare maatregelen overwogen, zegt Francken tegen Radio 1. De staatssecretaris beweert dat het Duitse besluit over de grenscontroles onder hoge druk is genomen.

‘Door de grote toestroom op korte tijd van zo veel migranten in Duitsland ontstaat een onveilige situatie. Het is een begrijpelijke beslissing om de grenscontroles weer in te voeren,’ zegt Francken.

Onmogelijk

De Duitse bondskanselier Angela Merkel zei eerder dat Duitsland dit jaar 800.000 migranten verwacht. Die uitspraak werkt volgens Francken uitnodigend. ‘Dat is eigenlijk zeggen: “Kom maar”. Maar operationeel en logistiek is dat totaal onmogelijk.’

Francken sluit niet uit dat België strenger wordt aan de grens. ‘Mocht het tot dezelfde situatie komen – wat nu nog niet het geval is – dan is het zeker het overwegen waard. Ook Tsjechië, Oostenrijk en Hongarije nemen maatregelen en dan geldt de wet van de minste weerstand: die mensen zoeken een weg.’

Verdeling

België pleit maandag bij de EU-top in Brussel over de migrantencrisis voor een gelijkwaardige verdeling. ‘Financiële steun geven aan lidstaten die zeggen dat ze geen migranten nemen, kan niet,’ vindt de Belgische bewindsman.

Francken is voorstander van strengere grenscontroles aan de buitengrenzen van Europa. ‘In Griekenland staat die grens wagenwijd open. Daar komt geen kritiek op, terwijl Hongarije wél kritiek krijgt. Na de affaire rondom de Grexit durft niemand nog iets te zeggen over Griekenland.’

Schengen

Toch wil Francken het Schengen-verdrag in stand houden. ‘Ik geloof in Schengen, het is economisch gezien een goede zaak. We moeten niet terug naar een situatie waarin vrachtwagenchauffeurs uren moeten staan wachten aan alle grenzen.’

Eerder zei Francken dat er een Europees noodfonds moet komen voor lidstaten om de migrantenopvang te financieren. ‘Meestal geven wij geld aan landen die het nodig hebben. Nu moeten wij eens geld krijgen. De instroom van migranten is onhoudbaar voor de Belgische begroting.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.