buitenland

België wil EU-fonds migranten: ‘Nu moeten wij geld krijgen’

Door Thomas Borst - 02 september 2015

De Belgische staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken pleit voor een Europees noodfonds voor lidstaten van de Europese Unie (EU). Met dit fonds moeten de lidstaten de kosten voor de opvang van vluchtelingen kunnen financieren.

‘Meestal geven wij geld aan landen die het nodig hebben. Nu moeten wij eens geld krijgen. De instroom van vluchtelingen is nu onhoudbaar voor de Belgische begroting,’ zei Francken vanochtend in gesprek met Radio 1.

Ook zegt hij de capaciteit van het de asielaanvragen per dag niet te gaan verhogen. De Dienst Vreemdelingenzaken registreert nu 250 aanvragen per dag; dat is de absolute limiet.

‘Ik ga niet boven de 250, zeker niet als er niet meer interesse komt van andere lidstaten en landen als Tsjechië, Polen of Spanje totaal gevoelloos blijven over wat er in West-Europa gebeurt. Die lidstaten moeten veel meer solidariteit tonen,’ vindt Francken.

Kritiek op Europa

De staatssecretaris is bijzonder kritisch op de houding van Europa in de vluchtelingencrisis. ‘Sommige landen hebben vijftig asielaanvragen per maand, wij 4.000,’ zegt de staatssecretaris. ‘Dit is de grens, Als dit Europa is, dan hoeft Europa voor mij niet.’

Ook wil Francken een aanpassing op het recht op onbeperkt verblijf voor oorlogsvluchtelingen bespreekbaar maken binnen de regering. ‘Bij ons is er recht op onbeperkt verblijf, maar in Frankrijk en Nederland bijvoorbeeld niet. Wij moeten daar toch eens over praten.’

Calais

De EU reserveerde maandag een bedrag van 5 miljoen euro voor de Franse plaats Calais voor de verzorging en opvang van migranten. De havenstad heeft al weken te maken met een enorme stroom van migranten die naar Engeland willen via de Kanaaltunnel.

Calais deed een verzoek voor de noodsteun. Het Asiel, Migratie en Integratie Fonds (AMIF) heeft het bedrag ter beschikking gesteld. De financiële hulp moet de komst van tentenkampen rondom migrantenopvangcentrum Jules Ferry beschikbaar maken. Het opvangcentrum zit vol en vele vluchtelingen blijven rondhangen in de buurt van het gebouw.

De schikking van 5 miljoen euro voor Calais is een aanvulling op het noodprogramma van 266 miljoen euro voor de periode van 2014 tot 2020. Het noodprogramma werd ter beschikking gesteld om acties op het gebied van asiel, migratie en integratie te kunnen financieren.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.