buitenland

Bereiken Amerika en China een akkoord over cyberspionage?

Door Liz Zoetekouw - 22 september 2015

Vandaag begint het staatsbezoek van de Chinese president Xi Jinping aan de Verenigde Staten, waar hij minstens tot 28 september blijft. Een van de belangrijkste geschillen tussen de landen gaat over cyberspionage, waar China geregeld van beschuldigd wordt.

Het Amerikaanse dagblad The New York Times schrijft dat het begin van een akkoord over cyberspionage is gemaakt, maar dat de overeenkomst Amerika niet beschermt tegen het soort cyberaanvallen van de afgelopen jaren. Dat komt vooral doordat het akkoord alleen over de bescherming van de zogeheten ‘vitale infrastructuur’ gaat. Dit is een begrip dat onduidelijk is gedefinieerd. Zo zouden persoonsgegevens en intellectuele bedrijfseigendommen hier niet bij horen.

Het is moeilijk tot een goed akkoord te komen, onder meer omdat het bij een cyberaanval niet te achterhalen is of de regering betrokken is. The New York Times schrijft dat bedrijven en zelfs tieners tegenwoordig op professioneel niveau kunnen hacken.

‘Chinese’ cyberaanvallen

China is regelmatig beschuldigd van cyberaanvallen in Amerika. Bedrijven als Google en The New York Times hebben de afgelopen jaren aangegeven te zijn getroffen door Chinese hackers.

In juni werden twee enorme cyberaanvallen op de Amerikaanse overheid gepleegd, waarbij gegevens van ruim vier miljoen overheidsmedewerkers werden gestolen. Amerika verdenkt China van de aanval, maar heeft formeel nooit directe beschuldigingen geuit in de richting van China.

In mei 2014 klaagde de Verenigde Staten vijf Chinezen aan, omdat ze geheimen van verschillende bedrijven hadden gestolen. China staat al sinds 2011 bekend om digitale spionage.

In februari meldde een anonieme bron dat Chinese staatshackers bij het Nederlandse bedrijf ASML hadden ingebroken. Ze zouden het hebben gemunt op technologische informatie.

China’s reactie

Via persbureau Reuters heeft Xi laten weten dat cyberdiefstal en cyberspionage ook in China illegaal is. ‘China en de Verenigde Staten hebben dezelfde zorgen over cyberveiligheid. We willen onze samenwerking met Amerika graag versterken.’

Xi ontkent dat de staat op de hoogte is van Chinese cyberspionage.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.