buitenland

Boedapest weert migranten uit station, migranten protesteren

Door Elif Isitman - 01 september 2015

Het oostelijke station Keleti in Boedapest opende dinsdag aan het einde van de ochtend weer haar deuren. Reguliere reizigers mogen weer naar binnen, maar migranten niet.

Dit zorgt voor massa’s protesterende asielzoekers, schrijft The Telegraph. De migranten eisen dat het station ook voor hen open gaat.

Het station was dinsdagochtend urenlang gesloten, nadat de vluchtelingen voor chaos op perrons en bomvolle treinen zorgden. Reguliere reizigers ondervonden veel hinder van de grote aantallen migranten.

Treinkaartjes

De asielzoekers komen naar Boedapest om daar over te stappen op treinen naar onder meer Duitsland en Oostenrijk. De meesten van hen komen uit Syrië, maar ook komen veel asielzoekers uit Irak, Eritrea en Balkanlanden.

Zo’n 1500 tot 2000 migranten blijven buiten het station wachten om de trein te pakken richting de westelijke landen. Ze schreeuwen, klappen, zwaaien met treinkaartjes en scanderen ‘Germany, Germany’. De Hongaarse politie bewaakt de ingang van het station en roept de asielzoekers op te vertrekken.

Hoge druk

Hongarije probeert met de sluiting van het station de migrantenstroom weer onder controle te krijgen en zich te houden aan EU-afspraken over de opvang van asielzoekers, zegt een woordvoerder van de regering.

Een EU-lidstaat waar een asielzoeker arriveert, is volgens de Dublinverordening verantwoordelijk voor de asielprocedure. Asielzoekers die vervolgens verder reizen, kunnen theoretisch gezien weer teruggestuurd worden naar het EU-land waar ze oorspronkelijk arriveerden.

De hoge druk van de migrantenstroom zorgde er de afgelopen dagen voor dat Hongarije en Oostenrijk migranten, die eerder in geïmproviseerde vluchtelingenkampen bivakkeerden, toch doorlieten.

Onnodige hoop

Hongarije kritiseert het toegeeflijke asielbeleid van Duitsland, dat erop gericht is de druk op Zuid-Europese landen te verlichten. De houding van Duitsland zou de illegale migranten onnodig hoop geven, aldus de Hongaarse regering.

Maandag reisden zo’n 2000 migranten vanuit Boedapest via Wenen richting Duitse steden als Passau, München en Hamburg. Hetzelfde aantal reisde dinsdagochtend via Salzburg naar Duitsland.

Ook via Tsjechië proberen migranten naar Duitsland te reizen. In de nacht van maandag op dinsdag arresteerde de Tsjechische politie zo’n tweehonderd illegale migranten die Duitsland in treinen vanuit Slowakije en Hongarije wilden bereiken.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.