buitenland

Britse inlichtingen waken voor terreur: ‘3.000 jihadverdachten’

Door Thomas Borst - 18 september 2015

De Britse inlichtingendienst MI5 en antiterreurorganisaties houden drieduizend islamitische extremisten in de gaten omdat ze op korte termijn aanslagen zouden willen plegen. Onder de verdachten bevinden zich veel jongeren.

Bronnen binnen de inlichtingendienst vertellen vrijdag tegen het Britse dagblad The Times dat veel moslims al op jonge leeftijd zijn geradicaliseerd. Zij zouden ‘binnen een aantal weken’ gewelddadige aanslagen willen plegen.

Vijand

Meer dan de helft van de terroristische verdachten woont in Londen, vooral in het oosten en westen van de hoofdstad. Dat zegt MI5-directeur Andrew Parker vrijdag in een interview met BBC Radio 4.

Hackers in dienst van de inlichtingendienst ontdekten zes serieuze dreigingen van terreur. Parker: ‘De meeste terroristische verdachten zijn hier geboren en opgevoed. Ze genoten hier van onderwijs en toch concludeerden ze dat dit land hun vijand is.’

Stijging

Toen MI5 het aantal jihadistische activiteiten in 2007 kaart bracht, had de veiligheidsdienst een lijst met tweeduizend actieve aanhangers van Al-Qa’ida. Door de opkomst van Islamitische Staat (IS) zijn er duizend terroristische verdachten bijgekomen.

Van de drieduizend jihadisten is het merendeel nooit in Syrië geweest. Wel onderhielden zij contact met IS via onder meer sociale media. In Syrië en Irak bevinden zich momenteel ongeveer 330 Britten die zijn aangesloten bij IS.

Wetgeving

Nieuwe Britse wetgeving gaf de inlichtingendienst meer onderzoeksbevoegdheden om de online communicatie van de jihadisten te analyseren.

Parker zegt dat hij veel dingen over het verleden van de extremistische verdachten heeft kunnen ontdekken. De inlichtingendiensten balanceren echter op het randje van de wetgeving bij het ontrafelen van de terroristische toekomstplannen.

Onderzoekers van MI5 constateerden eerder een duidelijk verband tussen jongeren met psychische problemen en het groeiende aantal jihadverdachten op jonge leeftijd. De Britse dienst voor gezondheidszorg heeft daarom een speciaal programma op poten gezet om tekenen van extremistisch gedrag vroeg te herkennen.

Ook in andere Europese landen probeert IS zoveel mogelijk jihadisten te strikken. Woensdag maakte de Nederlandse AIVD bekend dat er zestig Nederlandse vrouwen met dertig kinderen naar het Syrische kalifaat zijn vertrokken. Jongeren worden regelmatig via Facebook bereikt om zich bij de terreurgroep aan te sluiten.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.