buitenland

Cameron geeft toe aan publieke opinie: meer migranten welkom

Door Thomas Borst - 04 september 2015

De Britse premier David Cameron geeft toe aan de toegenomen nationale en internationale druk om toch meer migranten op te vangen. Cameron gaat vrijdag in gesprek met de Spaanse en Portugese leiders, naar verwachting kondigt hij daarna een herziening op het Britse vluchtelingenbeleid aan.

Groot Brittannië was tot nu toe naar eigen zeggen bereid om ‘enkele duizenden’ vluchtelingen op te vangen. De regering riep migranten enige tijd terug op niet naar het Britse eiland te komen, maar door de toegenomen druk in eigen land en van internationale leiders zullen er toch weer meer migranten worden opgevangen, schrijft de Britse krant The Telegraph.

Onder andere de Schotse premier Nicola Sturgeon riep Cameron op de deur voor vluchtelingen wijder open te zetten. Oud-minister van Binnenlandse Zaken David Blunkett zei dat Groot-Brittannië het komende halfjaar 25.000 mensen moet onderbrengen.

Morele verplichting

Met de aankondiging wil Cameron aan zijn ‘morele verplichting voldoen’. Ambtenaren werken aan een gedetailleerder pakket van de zogeheten ‘migratieregeling voor kwetsbare personen’ waarmee migranten asiel kunnen aanvragen.

De nieuwe houding van de premier is opvallend, aangezien hij donderdag nog aangaf geen directe oplossing te kunnen bieden voor de Europese vluchtelingencrisis.

Uren nadat hij er op had toegezien niet meer vluchtelingen te ontvangen, publiceerden diverse media beelden van de verdronken Aylan Kurdi. De driejarige jongen was levenloos aangespoeld aan de kust van Bodrum. De foto van Aylan ging de wereld over, wat zorgde voor een enorme druk op het Britse vluchtelingenbeleid.

Publieke opinie

De publieke opinie veranderde – mede door de foto – en een petitie die opriep om meer vluchtelingen op te vangen in Groot-Brittannië werd in korte tijd meer dan 300.000 keer ondertekend.

Het is een mogelijke optie voor de Britten om een aantal vluchtelingen rechtstreeks over te nemen uit kampen aan de Syrische grens. Exacte aantallen zijn nog niet gegeven, maar er wordt verwacht dat er duizenden extra asielzoekers naar het Verenigd Koninkrijk komen.

Via het het asielbeleid kwamen tot nu 216 asielzoekers binnen. Naar schatting is er voor 5.000 Syrische vluchtelingen asiel aangevraagd, nadat zij op eigen houtje het Britse eiland bereikten. De Franse havenplaats Calais wordt al dagen overspoeld met migranten die via de Kanaaltunnel Groot-Brittannië willen bereiken.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.