buitenland

Cameron haalt hard uit naar Labour en ultralinkse Corbyn

Door Tom Reijner - 13 september 2015

In een tweet reageert de Britse premier David Cameron fel op de nieuwe Labour-voorman, die zaterdag werd gekozen. Hij noemt de grootste oppositiepartij onder meer een ‘bedreiging voor de nationale veiligheid’.

‘De Labourpartij is nu een bedreiging voor onze nationale veiligheid, onze economische veiligheid en de veiligheid van uw gezin,’ zijn de woorden die Cameron gebruikt.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Hoewel de Conservatieve premier zijn nieuwe rivaal wel belde om hem te feliciteren, waarschuwde hij al voor de verkiezing dat Corbyn slecht zou zijn voor het land. Corbyn zou partijen uiteen drijven in plaats van bijeen brengen over kwesties zoals nationalisatie, kernwapens en belastingen.

Overwinning

Dat de 66-jarige socialist de strijd in zijn voordeel zou beslechten, kwam niet als een verrassing. De laatste weken ging hij aan kop in de peilingen. Uiteindelijk bleek gisteren dat hij een overtuigende overwinning behaalde.

Hij liet zijn drie tegenstanders ver achter zich met bijna 60 procent van alle stemmen. Niet iedereen binnen Labour is opgetogen over de winst van Corbyn. Zeven vooraanstaande leden van de partij zeiden al Corbyn niet als leider te willen en denken er serieus over na om op te stappen.

Controversieel

Corbyn is van plan voortvarend van start te gaan. De linkse radicaal wil het Verenigd Koninkrijk uit de NAVO halen, het land kernwapenvrij maken, nutsbedrijven weer in staatshanden brengen, belastingen verhogen en de bezuinigingen stoppen.

Hij is vooral populair onder jongeren, omdat hij pleit voor goedbetaalde stages en een herinvoering van de studiefinanciering. Corbyn heeft gezegd van de partij weer een ‘sociale beweging’ te maken.

Maar hij is ook controversieel: Corbyn zou er anti-Israëlische standpunten op nahouden, Hamas ‘een vriend’ hebben genoemd, en dat terwijl de terreurbeweging niet nalaat te roepen dat Israël van de kaart moet worden geveegd.

De nieuwe Labour-leider werd er in het verleden tevens van beschuldigd banden te onderhouden met antisemieten, zoals Holocaust-ontkenner Paul Eisen. Corbyn zou geld hebben gedoneerd aan de beweging van Eisen. Helemaal niets van waar, liet de nieuwe voorman van de Britse sociaaldemocraten eerder weten.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.