buitenland

Catalaanse kiezer gaat voor separatisten: wat doet Spanje?

Door Liz Zoetekouw - 28 september 2015

De partijen voor onafhankelijkheid hebben een absolute meerderheid behaald in de Catalaanse verkiezingen. Wat betekent dit voor de toekomst van Catalonië en Spanje?

De pro-onafhankelijke coalitie Junts pel Sí (Samen voor ‘ja’) heeft 62 van de 135 zetels behaald. Als zij een coalitie vormen met de linkse partij CUP (Kandidatuur Volkseenheid), hebben de separatisten een meerderheid in het parlement van de Spaanse regio.

Emilio Sáenz-Francés, hoogleraar geschiedenis en internationale betrekkingen op de particuliere universiteit in Madrid, zegt tegen het Britse dagblad The Guardian dat Spanje het Catalaanse integratieprobleem onder ogen moet komen door de verkiezingsuitslag. De uitslag betekent niet dat Catalaanse onafhankelijkheid onvermijdelijk is.

Problemen

Hoewel Catalaanse regiopresident Artur Mas de indruk wekt dat stappen tot onafhankelijkheid snel zullen worden genomen, zijn er veel obstakels. Zo is afscheiding een overtreding van de Spaanse Grondwet. Daarnaast zijn EU-lidstaten niet blij met de plannen, zoals Duitse bondskanselier Angela Merkel en Britse premier David Cameron hebben benadrukt.

Ook zijn de meningen binnen Catalonië verdeeld. Het is nog maar de vraag of Junts per Sí kan samenwerken met de extreemlinkse partij CUP, die de afscheiding sneller wil doorvoeren. Daarnaast zijn sommige Catalanen tegen onafhankelijkheid, onder meer vanwege pensioenvoorwaarden en het EU-lidmaatschap.

Referendum

Door die problemen is het moeilijk om de onafhankelijkheid snel te realiseren. Waarschijnlijk zal het regioparlement een referendum onder de Catalaanse bevolking proberen te houden. Volgens opiniepeilingen willen de Catalanen graag een referendum, maar het is onzeker of een meerderheid daarin voor onafhankelijkheid zal stemmen.

De Spaanse regering heeft tot nu toe altijd geweigerd om een referendum over Catalaanse onafhankelijkheid te organiseren, dat in november 2014 ook al tot veel kritiek leidde. De Spaanse regering heeft nu weer laten weten geen toestemming te geven voor een referendum. Misschien verandert deze houding door een nieuw Spaans parlement, dat over drie maanden wordt gekozen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.