buitenland

De EU en de migrantencrisis: alle ontwikkelingen op een rij

Door Tom Reijner - 03 september 2015

De druk op de Europese Unie (EU) om eindelijk iets te doen aan de migrantencrisis wordt steeds verder opgevoerd. Frankrijk vindt dat de Unie ‘doortastend’ moet handelen.

Hongarije kan de toestroom van vluchtelingen nauwelijks meer aan, Duitsland heeft te maken met een enorme toename van asielzoekers, en Italië en Oostenrijk voeren weer grenscontroles in, waardoor het Schengen-verdrag wankelt. De laatste ontwikkelingen op een rij.

* De Franse president François Hollande belde donderdagavond met bondskanselier Angela Merkel. De twee leiders gaan samen om de tafel om een plan te bedenken voor de opvang van vluchtelingen in Europa en de verspreiding van de vluchtelingen over het continent. De vluchtelingenstroom moet eerlijker verdeeld, vinden tal van landen die zich overspoeld voelen, vooral Italië, Griekenland en Hongarije. Gaat het nu wel werken? Een eerder EU-asielplan kwam maar heel moeizaam tot stand, en lukte maar gedeeltelijk.

* De Europese Commissie zal volgende week met nieuwe voorstellen komen voor de herverdeling van asielzoekers die aankloppen in grenslanden zoals Griekenland en Italië, en dus ook Hongarije. Brussel wil graag 120.000 vluchtelingen extra uit deze landen over Europa verdelen volgens een verdeelsleutel, melden diverse media.

* De situatie in Hongarije wordt steeds nijpender. Vluchtelingen, die zich hebben verschanst in een trein ten westen van Boedapest, weigeren hun wagons te verlaten. De reden: ze willen niet door de politie naar een aanmeld- en opvangcentrum in Biscke worden gebracht. De trein, die op weg was naar de Oostenrijks-Hongaarse grens, werd eerder vandaag door de politie gestopt. Alle migranten moesten de trein verlaten, waarna protesten uitbraken.

* De Amerikaanse regering vindt dat Europa de problemen rond de grote stroom vluchtelingen zelf op moet lossen. De Verenigde Staten willen best advies geven, maar geen extra vluchtelingen opnemen. ‘Europa heeft de capaciteit om zelf het probleem het hoofd te bieden,’ zei een woordvoerder van het Witte Huis.

* De premiers van Hongarije, Polen, Slowakije en Tsjechië verzamelen vrijdag in de Tsjechische hoofdstad Praag om een gezamenlijke aanpak te bespreken. De vier EU-lidstaten zijn uitgesproken negatief over het idee van bondskanselier Angela Merkel om vluchtelingen over de Europese Unie te verdelen.

Volgens de Hongaarse premier Viktor Orban is het vooral een Duits probleem. De vluchtelingen willen niet in Hongarije blijven, maar ze willen doorreizen naar  Duitsland. Daarmee zou Berlijn verantwoordelijk zijn voor een oplossing van het vluchtelingenprobleem, aldus Orban.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.