buitenland

Demonstraties Finland: brandbom op asielcentrum en bus bekogeld

Door Thomas Borst - 25 september 2015

Een bus met migranten is in de Finse plaats Lathi belaagd door demonstranten. Dertig tot veertig betogers gooiden met vuurwerk en stenen naar de bus.

De boze relschoppers zwaaiden met Finse vlaggen en scholden de asielzoekers uit, melden diverse Finse media. Een van de betogers droeg een gewaad van de racistische groepering Ku Klux Klan. In de bus zaten ongeveer veertig migranten.

Vrijdag werd eerder een molotovcocktail naar een asielzoekerscentrum in de Finse plaats Kouvola gegooid. Bij beide incidenten zijn geen gewonden gevallen.

Woede

Het aantal migranten in Finland is dit jaar opgelopen tot 13.000, terwijl dat er vorig jaar nog 3.600 waren. De toegenomen asielstroom zorgt op veel plaatsen in Finland voor woede.

De Finse premier Juha Sipila zei eerder deze maand een asielzoeker in huis te nemen. Op die uitspraak kwam veel kritiek in eigen land. ‘Het aanbod is als een kerstgeschenk voor mensensmokkelaars,’ zei een lid van de Finse anti-immigratiepartij.

Reactie

Het stadsbestuur van Lathi heeft onthustst gereageerd op de gebeurtenissen in de stad. Burgemeester Jyrki Myllyvitra vindt dat elke schending van menselijke waardigheid in de vorm van racisme of bedreiging moet worden aangepakt, schrijft de Finse krant Demokraatti.

Voor Myllyvitra komt de ‘intensiteit van de protesten’ als een verrassing. Hij zegt dat protesteren legaal is in Finland, maar dat de agressiviteit richting asielzoekers een verontrustend fenomeen is. De burgemeester is bezorgd over de reputatie van Finland door de associaties van burgers met de Ku Klux Klan.

Grensconroles

Finland voert sinds zaterdag grenscontroles uit bij de grensplaats Tornio. ‘We hebben onze maatregelen behoorlijk aangescherpt,’ zei minister Petteri Orpo van Binnenlandse Zaken over de grensposten.

Na de grenscontroles zijn er ongeveer vijfhonderd migranten per dag de grens overgestoken. De regering voert steekproefsgewijs identiteit- en grenscontroles uit. Finland is tegen verplichte asielquota. Het land onthield zich als enige EU-land van de stemming over de herverdeling van de migranten.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.