buitenland

Denemarken legt treinverkeer plat door migrantenstroom

Door Thomas Borst - 09 september 2015

Er rijden voor onbepaalde tijd geen treinen van Duitsland naar Denemarken. De Deense staatsspoorwegen hebben het treinverkeer woensdag stilgelegd in verband met de enorme migrantenstroom van mensen die uit Duitsland naar Zweden willen.

Het stilleggen van het treinverkeer is in opdracht van de politie gebeurd, zegt een woordvoerder van de politie. De migranten hebben het doel om Zweden te bereiken via Denemarken.

Zweden is gastvrij richting migranten. In Denemarken wordt een strenger beleid gevoerd; de kans op een verblijfsstatus is een stuk kleiner.

Overeenstemming

De Deense minister Inger Stojberg van Integratie, probeerde deze week overeenstemming te bereiken met Zweden over de vluchtelingen.

Stojberg wilde dat Zweden migranten uit Denemarken zou overnemen, op grond van een speciale overeenkomst. De Zweedse regering ging niet akkoord met dat voorstel.

Tussen de Duitse plaats Flensburg en het Deense station in Padborg rijden nu geen treinen meer. Ook van Hamburg naar Kopenhagen is het treinverkeer voor een deel platgelegd, op aandringen van de Deense autoriteiten.

De politie heeft een veerboot van het Duitse Fehmarn aangehouden in de Deense havenplaats Rodby. Na de aanhouding gingen er honderden migranten van het schip af.

Juncker

De voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker zei woensdag dat er te weinig ‘Europa’ en te weinig ‘unie’ in de Europese Unie zitten. Hij vindt dat de lidstaten meer moeten samenwerken om de migranten onderdak te bieden.

Juncker vindt dat Europa een ‘historische plicht’ heeft ten opzichte van de landen in Zuid-Europa. Ook zei de voorzitter dat alle Europeanen ooit zelf migranten waren. Als voorbeeld gaf hij de Fransen tijdens de Franse revolutie.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.