buitenland

‘Derde van Syrische asielzoekers is helemaal niet Syrisch’

Door Emile Kossen - 25 september 2015

Het Duitse ministerie van Binnenlandse Zaken zegt dat ongeveer dertig procent van de asielzoekers die zich aanmelden als Syriër, in werkelijkheid niet uit Syrië komen.

Een woordvoerder zegt dat het een schatting betreft, gebaseerd op waarnemingen van lokale autoriteiten. Dat meldt de Duitse krant Die Welt.

Nadat de Duitse overheid aangaf vluchtelingen uit Syrië niet terug te sturen naar het eerste Europese land waar ze zich hebben aangemeld – wat volgens EU-regels wel hoort – zijn de afgelopen maanden honderdduizenden migranten het land binnengekomen.

Economische migranten

De opmerking van het Duitse ministerie bevestigt het beeld dat een groot deel van die migranten niet is weggevlucht uit Syrië. Eerder bracht het Hongaarse ministerie van Binnenlandse Zaken al cijfers naar buiten over de afkomst van binnenkomende migranten. Zo’n 40 procent bleek Syrisch te zijn. De rest kwam onder meer uit Afghanistan, Kosovo en Pakistan.

Door valse of gestolen paspoorten te gebruiken doen migranten uit onder andere Noord-Afrika en het Midden-Oosten zich voor als Syriër, om zo gemakkelijk toegang tot de EU te krijgen. Fabrice Leggeri, de directeur van het EU-agentschap voor grensbewaking Frontex, waarschuwde eerder al dat deze migranten ‘Arabisch spreken en lijken op Syriërs, maar eigenlijk economische migranten zijn, geen vluchtelingen.’

Grenswacht

De president van de Europese Unie Donald Tusk zei donderdagavond tegen de Poolse staatstelevisie dat er mogelijk een speciale grenswacht komt langs de Europese buitengrenzen. ‘Zonder extra controle aan de grenzen is er totale chaos en is het Schengen-verdrag onhoudbaar’, aldus Tusk.

Europa is nog altijd op zoek naar een gezamenlijke oplossing voor de migratiecrisis. Terwijl een meerderheid van de EU-lidstaten instemde met een verdeelsleutel voor migranten, zijn Oost-Europese landen niet van plan daaraan mee te werken.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.