buitenland

Dit zijn de gevolgen van de grenscontroles in Duitsland

Door Thomas Borst - 14 september 2015

Door de grenscontroles in Duitsland zijn er veel files ontstaan bij de grens met Oostenrijk. De controles bij de grens zijn in de nacht van zondag op maandag in gebruik genomen.

Bij de grensposten worden auto’s steekproefsgewijs gecontroleerd. Duitsland hoopt de migrantenstroom zo beter te kunnen controleren.

Mensensmokkelaars

In de nacht van zaterdag op zondag staken meer dan vijfduizend migranten de grens tussen Oostenrijk en Duitsland over. De Duitse politie zei maandag dat er bij de stad Passau al dertig mensensmokkelaars zijn aangehouden.

Duitsland zal de komende weken blijven controleren bij de grens, zegt Joachim Hermann, de minister van Binnenlandse Zaken van de deelstaat Beieren, maandag. Volgens Hermann zijn de controles nodig om echte vluchtelingen van de gelukszoekers te onderscheiden.

Schengen

Voorzitter Jean-Claude Juncker van de Europese Commissie beoordeelt de migrantenstroom als een crisissituatie en daarom schendt Duitsland het Schengen-verdrag niet.

Duitsland kan migranten zonder juiste papieren terugsturen naar het land waar ze Europa zijn binnengekomen. Ook Oostenrijk en Slowakije voeren grenscontroles uit. Oostenrijk zet daar het leger voor in.

Veel migranten hebben Hongarije achter zich gelaten voor Duitsland. Een van hen vertelt tegen de Duitse krant Die Welt dat de situatie in Hongarije escaleerde nadat meerdere migranten demonstreerden tegen het asielbeleid. De migranten voelen zich allesbehalve welkom in Hongarije; Duitsland is voor velen het beloofde land.

München

In München is de crisis het urgentst. Meer dan 12.200 migranten kwamen zaterdag de stad in. Zij kunnen niet allemaal worden gehuisvest in München. Via treinen worden de asielzoekers over de rest van het land verdeeld.

Duitsland verwacht dit jaar 800.000 migranten te verwelkomen. Bondskanselier Angela Merkel noemde de opvang en verzorging een ‘enorme uitdaging’.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.