buitenland

Duitse minister: het is echt niet zo dat alle Syriërs arts zijn

Door Tom Reijner - 11 september 2015

Het aantal werklozen zal door de stroom migranten in Duitsland alleen maar stijgen, waarschuwt de Duitse minister van Sociale Zaken. Intussen neemt de kritiek op de regering in eigen gelederen alleen maar toe.

De meeste migranten kunnen niet meteen een baan krijgen, of een opleiding volgen, zegt de Duitse minister van Sociale Zaken Andrea Nahles (SPD) in de Frankfurter Allgemeine Zeitung.

‘Niet alle (migranten) die hier komen zijn hooggekwalificeerd. De Syrische arts is echt niet de norm,’ zegt de sociaaldemocraat tegenover de Bondsdag, de Duitse Tweede Kamer. Het is een pijnlijke uitspraak voor iedereen die denkt dat zich onder de Syrische migranten alleen maar hoogopgeleiden bevinden.

Asielzoekers

Intussen krijgt de migrantenaanpak van bondskanselier Angela Merkel stevige kritiek. En niet eens van de oppositie, maar van de CSU, de Beierse zusterpartij van haar partij CDU.

De zuidelijke (en welvarende) deelstaat Beieren zag de afgelopen week duizenden migranten vanuit Oostenrijk en Hongarije de grens oversteken. De verwachting is dat Beieren en Duitsland nog met veel meer asielzoekers te maken krijgen: tot wel 800.000 dit jaar.

Blunder

Merkel ligt toch vooral onder vuur vanwege haar beslissing om Syriërs toe te laten, zonder de deelstaten in te lichten. Maar we kunnen dit allemaal aan, want onze economie staat er goed voor, liet zij eerder weten in Duitse media. ‘De kosten voor de opname van de vluchtelingen kunnen wij dragen.’

Maar daartegen komt de Beierse minister van Financiën Markus Söder in het geweer. ‘Dit dreigt ons te overweldigen,’ zegt hij. Een andere CSU-prominent, Hans-Peter Friedrich waarschuwt dat ‘wij de controle hebben verloren’. Friedrich is de voormalige Duitse minister van Binnenlandse Zaken, nota bene onder Merkel. Hij spreekt van een ‘ongekende politieke blunder‘.

Peiling

Uit een laatste peiling blijkt overigens dat een meerderheid van de Duitse bevolking (zo’n 66 procent) achter de huidige ‘opengrenzenpolitiek’ staat van de regering. Twee derde van de Duitsers beoordeelt het besluit om tienduizenden vluchtelingen die via Hongarije komen op te nemen als juist.

Bijna een derde is daar tegen. Een grote meerderheid van 85 procent denkt dat dit besluit tot gevolg heeft dat nog meer vluchtelingen richting Duitsland komen. De Duitsers betwijfelen of hun land voldoende steun krijgt in de rest van Europa.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.