buitenland

Duitse zorgen: ’90 procent asielzoekers heeft uitkering nodig’

Door Thomas Borst - 30 september 2015

De werkloosheid onder asielzoekers in Duitsland is de afgelopen maand flink toegenomen. Het aantal migranten dat een uitkering nodig heeft, wordt door het federale arbeidsbureau ingeschat op 90 procent.

In september nam het percentage werkloze asielzoekers met 20 procent toe en er werden 23 procent meer uitkeringen verstrekt. Dat is opvallend, aangezien er steeds meer werkgelegenheid in Duitsland komt, schrijft de Duitse krant Die Welt.

De toegenomen werkloosheid onder asielzoekers staat in schril contrast met de rest van de Duitse samenleving. Het totaal aantal werklozen daalde in september met 6,2 procent.

Arbeidsbureaus

De cijfers zijn bekendgemaakt door het federale arbeidsbureau, dat maandelijks de effecten van immigratie op de arbeidsmarkt meet. Bestuurslid Raimund Becker voorspelt dat 90 procent van de asielzoekers afhankelijk van een uitkering zal zijn.

Wie probeert aan een baan te komen, zal volgens Becker onder toezicht van arbeids- en uitzendbureaus worden geplaatst. Om die reden krijgt het personeel van sommige Duitse arbeidsbureaus een specifieke opleiding voor de opvang van asielzoekers.

De Duitse wet schrijft voor dat asielzoekers in de eerste drie maanden van hun verblijf niet mogen werken. De migranten die na de zomer naar Duitsland kwamen, zijn daarom niet meegenomen in de werkloosheidscijfers.

Om migranten in Duitsland makkelijker aan een baan te helpen, is het project ‘Early Intervention’ in het leven geroepen. Het doel van dit project is om asielzoekers vroegtijdig te laten integreren in de arbeidsmarkt. Slechts 10 procent van de deelnemers aan het project kreeg een baan.

Strengere regelgeving

Dinsdag werden de Duitse coalitiepartijen CSU en SPD het eens over een nieuwe asielwet met strengere regels, om de toenemende migrantenstroom beter te kunnen controleren. Met de nieuwe wet moeten asielaanvragen van economische migranten makkelijker kunnen worden afgewezen.

Vermoedelijk verdwijnt ook het recht op zakgeld voor asielzoekers die zich aanmelden bij opvanglocaties. In plaats daarvan moeten zij het doen met consumptiebonnen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.