buitenland

Duitsland gooit de grens met Oostenrijk tijdelijk dicht

Door Tom Reijner - 13 september 2015

Duitsland is van plan om controles te beginnen aan de grens met Oostenrijk. Dat gebeurt met het oog op de verwachte komst van nog eens duizenden migranten.

Het gaat om een tijdelijke maatregel, zegt de Duitse minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maizière in een verklaring.

Het treinverkeer tussen Oostenrijk en Duitsland is om 17.00 uur al stilgelegd. Berlijn hoopt daarmee dat er voorlopig een einde komt aan de enorme toestroom van vluchtelingen die vanuit Oostenrijk Duitsland binnenkomen. Het is nog niet duidelijk wat er gebeurt met de treinen die in omgekeerde richting rijden.

Agenten

Om de grenzen te sluiten, worden alle beschikbare politieagenten naar Beieren gestuurd, denkt het Duitse weekblad te weten. Volgens dagblad Bild zal de federale politie 2.100 agenten naar de zuidoostelijke deelstaat sturen om te helpen bij het beveiligen van de grenzen.

Als dat inderdaad gebeurt, komt het Schengen-verdrag nog meer onder druk te staan. Eerder zeiden ook de Italianen de grens met Oostenrijk te willen controleren, nadat daartoe een verzoek kwam vanuit Duitsland.

Noodklok

München – de grootste stad van deze deelstaat – luidde vandaag de noodklok. We kunnen het allemaal niet meer alleen, klinkt het. Tussen zaterdagochtend en middernacht kwamen er zeker 12.200 migranten, zegt de Duitse politie volgens persbureau AP. De verwachting is dat deze stroom mensen uit Hongarije en Oostenrijk voorlopig niet stopt. Zondag komen er naar verwachting zo’n 14.000 nieuwe migranten bij.

Er worden drie treinen ingezet om de vreemdelingen te verspreiden over de rest van Duitsland. De forse toestroom zorgt voor problemen bij de opvang. Het stadsbestuur wil graag dat elke migrant ’s nachts kan slapen op een bed, maar kan dat niet langer meer garanderen.

De noodopvang zit vol. Er is een tekort van drieduizend à vijfduizend plaatsen. Andere deelstaten lijken voorlopig niet van plan extra vluchtelingen op te vangen. ‘Het is gewoon belachelijk. Deze situatie was al dagen te verwachten maar toch is er niets gebeurd,’ klaagde Christoph Hillenbrand, de leider van de regio Opper-Beieren

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.