buitenland

Duitsland sluit miljardenakkoord voor migratiecrisis

Door Shari Deira - 25 september 2015

De Duitse regering heeft een alomvattend akkoord bereikt over de opvang van migranten. De deelstaten is ongeveer 4 miljard euro toegezegd om te helpen bij de enorme toestroom waar het land mee te maken heeft.

De deelstaten krijgen 670 euro per migrant per maand, bleek na een lange vergadering. Verder stelt de regering 500 miljoen euro beschikbaar voor de sociale woningbouw en 350 miljoen euro voor de begeleiding van alleenstaande, minderjarige migranten, meldt de Duitse krant Bild.

Ademhalen

Duitsland verwacht dat er dit jaar zo’n 800.000 migranten binnenkomen. Merkel spreekt van een ‘systeem dat kan ademhalen’, afhankelijk van hoeveel nieuwkomers er daadwerkelijk naar Duitsland komen.

Na afloop van het overleg met het kabinet heeft Merkel gesproken met de vertegenwoordigers van de deelstaten. Om de druk op deelstaten wat te verminderen, verklaart Duitsland Albanië, Kosovo en Montenegro als ‘veilige thuishavens’ en worden asielaanvragen uit die landen sowieso afgewezen.

Vlotter

De deelstaten krijgen dit jaar al 2 miljard euro ter ondersteuning bij de asielstroom. Volgend jaar zal dat bedrag uitkomen op ruim 4 miljard euro. Merkel heeft ook toegezegd dat zij er naar streeft om de aanvraagprocedure vlotter te laten verlopen.

Bovendien benadrukte de bondskanselier dat de migratiecrisis niet snel zal worden opgelost en dat dit een uitdaging is die Europa zal vormen op de lange termijn. Europese lidstaten werden het deze week eens over de herverdeling van 120.000 migranten in Italië, Griekenland en Hongarije.

‘Ik ben er ten volle van overtuigd dat Europa meer nodig heeft dan de herverdeling van een bepaalde groep migranten. Er is een permanent systeem nodig om migranten eerlijk te verdelen over lidstaten,’ zegt Merkel.

Ze ziet de verdeling van migranten waar de lidstaten het over eens zijn geworden als ‘een eerste stap’: ‘Maar we hebben nog een lange weg te gaan.’

Oorzaken

Merkel zei donderdag dat de Europese Unie de Verenigde Staten, Rusland en landen in het Midden-Oosten nodig heeft om de oorzaken van de migratiecrisis op te lossen.

Maandag ontmoeten de Amerikaanse president Barack Obama en zijn Russische collega Vladimir Poetin elkaar tijdens de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York. Obama wil dan van Poetin horen wat de Russische intenties in Syrië zijn.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.