buitenland

‘Explosieve sfeer’ op Lesbos: inwoners voelen zich bedreigd

Door Servaas van der Laan - 08 september 2015

Volgens de Griekse regering is de situatie op het eiland Lesbos ‘explosief’. De duizenden migranten zorgen voor grote onrust onder eilandbewoners.

‘De situatie op Lesbos staat op het punt te ontploffen,’ zei de Griekse minister van Immigratie Iannis Mouzalas tegen radio To Vima.

Onrust

De minister doelde daarmee niet op de twee vulkanen op het eiland die al lange tijd niet meer actief zijn. De onrust en spanningen worden veroorzaakt door de duizenden migranten op het eiland.

Volgens de laatste schattingen verblijven meer dan 25.000 migranten op het eiland. Elke dag komen er veel meer bij dan het schip Eleftherios Venizelos naar Athene kan brengen.

Onvrede

En dat zorgt voor onvrede onder de migranten voor wie het idyllische eiland in de Egeïsche zee alles behalve de gedroomde eindbestemming is.

Maandagavond raakten migranten wederom slaags met de oproerpolitie. De vreemdelingen, voor het overgrote deel van Syrische afkomst, eisen een plekje op de boot naar Athene. ‘Wij willen naar Europa,’ schreeuwen sommigen.

Maar op de boot ‘naar Europa’ is niet voor iedereen plek. ‘Ik ben hier al acht, negen dagen, god ik weet het niet eens meer,’ zegt student Aleddin tegen Business Insider. ‘Sommige mensen zijn hier al 14 of 15 dagen, het laat de overheid koud,’ zegt hij.

Eilandbewoners boos

De komst van de duizenden migranten op het eiland, dat dichterbij Turkije ligt dan het Griekse vasteland, zorgt intussen ook voor onrust onder bewoners. ‘Iemand moet ons beschermen. Ze komen onze huizen binnen,’ zegt een eilandbewoner tegen de Poolse nieuwszender TVN 24.

‘Wij zijn hier de slachtoffers, niet zij. Ik wil naar mijn werk, maar dat kan niet meer. Mijn kinderen willen naar school, maar dat kan ook niet meer.’

Een andere eilandbewoner klaagt over het gebrek aan interesse van journalisten voor de lokale bewoners. ‘Niemand geeft om ons, geen enkel tv-station filmt ons. Ik weet niet wat het probleem van deze mensen is, maar wij leven hier en ons leven is in gevaar. Ze gooien met stenen naar elkaar, ze komen onze huizen binnen met stenen. Ik vraag ze: “toon enig respect naar het land waar je nu bent. Respecteer ons. Wij wonen hier al duizend jaar, en we zijn dat van plan te blijven doen. Maak van ons geen extremisten”.

Op filmpjes die inwoners op YouTube hebben gezet is te zien hoe het toeristische eiland, onder meer beroemd door vermelding in Homerus’ Ilias, is verworden tot een groot opvangkamp voor irreguliere migranten.

De Griekse overheid en de Verenigde Naties hebben extra personeel naar het eiland gestuurd ter ondersteuning. Terwijl de situatie op het eiland onhoudbaar lijkt, blijven de bootjes met nieuwe migranten zonder belemmering vanuit Turkije komen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.