buitenland

Extra grensbescherming van Orbán: ‘Europa is rijk, maar zwak’

Door Elif Isitman - 22 september 2015

In de aanloop naar de extra Europese top, heeft de Hongaarse premier Viktor Orbán de maatregelen tegen de instroom van migranten extra uitgebreid. ‘Ze bedreigen Hongarije en ze bedreigen de gehele Europese Unie’.

‘Ze kloppen niet alleen op de deuren, maar ze breken de deuren af en overspoelen ons,’ zei Orbán dinsdag.

Traangas

Hoe zien de nieuwe maatregelen eruit? Ten eerste heeft Hongarije een wetsvoorstel aangenomen om militairen extra bevoegdheden te geven om te voorkomen dat migranten de grens doorbreken. In het Hongaarse parlement stemden 151 leden voor het voorstel en slechts 12 leden tegen het voorstel.

Militairen mogen vanaf nu onder meer gebruikmaken van rubberen kogels, traangas en netgeweren om migranten die de grens willen doorbreken in bedwang te houden. Volgens Orbán zou de politie niet alle grenzen van het land kunnen beschermen zonder hulp van het leger.

Bij de grens met Servië plaatste Hongarije eerder een hek en werd extra beveiliging ingezet, waardoor migranten zich genoodzaakt zagen hun route te wijzigen en via Kroatië te reizen. Dat land stuurde vorige week de migranten echter weer terug naar Hongarije, waardoor het land nu ook de grens met Kroatië beter wil beschermen.

De Hongaarse regering reageerde afkeurend op het terugsturen van migranten door Kroatië: Hongarije dreigde een vetostem uit te brengen tegen de Kroatische kandidaatsstelling voor de Schengenzone. ‘Kroatië is duidelijk niet klaar om zich bij Schengen te voegen,’ zei de Hongaarse minister van Buitenlandse Zaken Peter Szijjarto vorige week.

Gevaarlijke combinatie

‘De Hongaarse regering acteert op eigen houtje totdat de EU overeenstemming bereikt over hoe we het migrantenprobleem moeten oplossen,’ aldus Orbán. ‘Europa is rijk maar zwak. Dat is de gevaarlijkste combinatie die er bestaat’.

Daarnaast heeft de Hongaarse regering krantenadvertenties uitgezet in bronlanden waar migranten vandaan komen, in een poging de leugens van mensensmokkelaars onder uit te halen.

Mensensmokkelaars lokken migranten over het algemeen naar Europa met beloftes over ongecontroleerde toegang en ‘geld van de overheid’. In de Hongaarse advertenties worden migranten gewaarschuwd geen vergeefse pogingen te ondernemen om naar Hongarije te komen.

Woensdag komen de Europese regeringsleiders bij elkaar tijdens een speciale EU-top over de migratiecrisis. De lidstaten moeten daarbij unaniem tot een akkoord komen, maar de landen Hongarije, Polen, Slowakije en Tsjechië blijven daarbij dwarsliggen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.