buitenland

Glippen jihadisten als migranten Europa binnen?

Door Elif Isitman - 07 september 2015

Terreurbeweging Islamitische Staat (IS) heeft al duizenden gevechtsklare jihadisten Europa binnengesmokkeld. De terroristen mengen zich ‘anoniem’ tussen migranten die naar West-Europese landen trekken.

Dat zegt althans een ‘anonieme mensensmokkelaar’ die eerder dit jaar sprak met de Amerikaanse website Buzzfeed. Hij zou in dienst van IS werken. De operatie is nog altijd aan de gang en is ‘een compleet succes’, aldus de mensensmokkelaar.

‘Het is onze droom om het kalifaat uit te breiden naar de hele wereld, en dat zal ons snel lukken.’

‘Wacht maar’

Volgens de site zou de man glimlachend hebben gewaarschuwd: ‘Wachten jullie maar’. De terreurbeweging stuurt volgens hem leden langs de slecht bewaakte Turkse grens richting Europa.

Volgens de bron misbruiken de terroristen het coulante Europese migratiebeleid. ‘We maken gebruik van de ruimhartigheid van de ontwikkelde westerse landen om samen met de migranten die landen te infiltreren,’ zegt de man, die vanuit Syrië opereert en tevens een voormalig lid van de Syrische veiligheidsdiensten zou zijn.

Ambitie

IS zou volgens de man nu al 4.000 leden gevechtsklaar in Europa hebben gestationeerd. Zij zouden uit zijn op wraak voor de luchtaanvallen die de internationale coalitie uitvoert op IS-gecontroleerde gebieden.

De meerderheid van de terroristen zouden Zweden en Duitsland als eindbestemming hebben en zouden bij aankomst asiel aanvragen. Sommigen gaan om hun familie op te zoeken, maar anderen hebben echt het doel om te vechten. ‘IS barst van de ambitie,’ aldus de mensensmokkelaar.

De beweringen van de anonieme bron zouden zijn bevestigd door twee mensensmokkelaars die actief zijn in Turkije, maar verder is er geen bewijs dat zijn beweringen kloppen.De twee mensensmokkelaars helpen IS-terroristen daar om vermomd als asielzoekers de grens over te gaan. Volgens de anonieme mensensmokkelaar zijn de aanvallen niet gericht op burgers, ‘maar tegen overheden’. Hoe dat precies werkt, weet hij zelf ook niet.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.