buitenland

‘Golfstaten steken kop in het zand voor Syrische vluchtelingen’

Door Servaas van der Laan - 08 september 2015

Ondanks overvloedige rijkdom steken de Golfstaten hun kop in het zand als het om Syrische vluchtelingen gaat. In deze landen gaan ‘macht, geld en vrouwen’ boven mensenrechten en democratie.

In deze heldere bewoordingen verklaart het Gulf Centre for Human Rights waarom de Golfstaten geen Syrische vluchtelingen opnemen.

‘De Golfstaten houden hun kop in het zand als een struisvogel, en dat is wat ze altijd al hebben gedaan, ondanks hun enorme rijkdom,’ zegt vice-directeur Khalid Ibrahim van de mensenrechtenorganisatie tegen elsevier.nl.

Macht en geld

Ibrahim beklaagt zich over het feit dat de Golfstaten zich wel bemoeien met het conflict in Syrië door strijdende groepen te steunen, maar niet thuisgeven wanneer er miljoenen mensen op de vlucht slaan door dit zelfde conflict.

Volgens de mensenrechtenorganisatie hebben de sjeiks die deze landen besturen ‘een mentaliteit die gericht is op macht, geld en vrouwen’. ‘Ze zijn niet gekozen door het volk en ze hebben een hekel aan alles wat lijkt op democratie en mensenrechten.’ Dat ze zich niet om het lot van vluchtelingen bekommeren, verbaast Ibrahim dan ook niet. ‘Hun belangen liggen duidelijk ergens anders.’

Syrische vluchtelingen

Sinds het uitbreken van de oorlog in Syrië hebben Saudi-Arabië, Kuweit, Qatar en Bahrein geweigerd Syrische vluchtelingen asiel te verlenen. Ook weigeren ze mee te doen aan zogenoemde ‘resettlement-programma’s’, waarbij vluchtelingen uit opvangkampen worden verdeeld onder andere landen.

Officieel kunnen Syriërs asiel aanvragen in de Golfstaten, maar in de praktijk leidt dit vrijwel nooit tot resultaat. De Golfstaten voelen ook geen enkele verplichting om asielzoekers op te nemen. De Gulf Corporation Council, het overkoepelende orgaan van de Golfstaten, weigert het VN-vluchtelingenverdrag uit 1951 te ondertekenen.

Anders dan bijvoorbeeld de landen van de Europese Unie (EU) erkennen de Golfstaten de internationale vluchtelingenstatus met bijhorende verplichtingen dus niet. De Golfstaten kopen hun ‘schuldgevoel’ af door miljoenen over te maken aan vluchtelingenorganisaties.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.