buitenland

Het is officieel: Rusland en Amerika gaan in gesprek over Syrië

Door Elif Isitman - 18 september 2015

Moskou en Washington gaan toch met elkaar in gesprek over hoe ze mogelijk samen kunnen werken op militair vlak in Syrië. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry liet vrijdag weten het een ‘goed idee’ te vinden.

Dat meldt persbureau Reuters. De Amerikaanse minister van Defensie Ash Carter zou al contact hebben gehad met zijn Russische collega Sergej Sjojgoe.

Toenadering

Beiden zijn het erover eens dat ze het snel over de bestrijding van het conflict in Syrië moeten gaan hebben. Ook de Amerikaanse president Barack Obama heeft gezegd het een belangrijke stap te vinden. Het is een belangrijke toenadering tussen de Verenigde Staten en Rusland.

Het Kremlin steunt de Syrische regering van president Bashar al-Assad en voorziet het regime al zeker 45 jaar van wapens. Rusland heeft aan de Middellandse Zee een marinehaven en die staat in de Syrische plaats Tartus. Rusland lijkt op militair gebied ook steeds actiever te worden in Syrië. De Russen hebben soldaten gestationeerd in onder meer de Syrische hoofdstad Damascus.

Gecompliceerd

De Verenigde Staten voeren de internationale coalitie tegen Islamitische Staat (IS) aan die luchtaanvallen uitvoert in Irak en Syrië. IS geldt momenteel als de sterkste tegenstander van de troepen van Assad.

Veel westerse mogendheden willen ook van Assad af, waardoor de situatie nogal gecompliceerd ligt. Kerry herhaalde vrijdag opnieuw dat, ondanks de toenadering tot Rusland, Assad nog altijd geen onderdeel kan uitmaken van een politieke oplossing in Syrië.

Rusland zou het regime van Assad met militair ingrijpen willen redden van de ondergang. Daarbij zou Rusland in het Syrische luchtruim in conflict kunnen komen met de internationale coalitie. De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov waarschuwde eerder al dat militair conclaaf met Amerika nodig is ‘om ongewilde incidenten te voorkomen’.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.