buitenland

Hoe serieus zijn de dreigementen van Noord-Korea?

Door Liz Zoetekouw - 15 september 2015

Via zijn staatskrant laat Noord-Korea dinsdagochtend weten dat de nucleaire reactor in Yongbyon weer op volle toeren draait. Het land is wanneer dan ook klaar om nucleaire wapens tegen de Verenigde Staten en andere ‘vijandige’ landen te gebruiken.

Dit bericht doet de nodige alarmbellen afgaan in de rest van de wereld. Noord-Korea’s relatie met andere landen, zoals Zuid-Korea, is nog meer verslechterd.

Daad bij het woord voegen?

‘Noord-Korea gaat de nucleaire wapens absoluut niet gebruiken,’ zegt hoogleraar Koreastudies Remco Breuker van Universiteit Leiden tegen Elsevier.nl. Hij betwijfelt of de Noord-Koreaanse staat überhaupt de capaciteiten heeft, maar zegt ook dat de macht van een kernwapen vooral zit in het niet gebruiken. Als Noord-Korea aanvalt met een atoombom, betekent dat ook het einde voor het land zelf.

Breuker benadrukt wel dat we de dreiging serieus moeten nemen. Alle nucleaire activiteiten brengen gevaar met zich mee. ‘Als een Japanse kerncentrale kan ontploffen, geldt dat ook zeker voor een Noord-Koreaanse.’

Noord-Korea praat

Breuker merkt op dat dreigen hoort bij Noord-Korea’s manier van onderhandelen. Dat zien we bijvoorbeeld terug in 20142013, 2008 en 2006. Toen dreigde het land eveneens met nucleaire aanvallen.

Ook deze keer wil Noord-Korea waarschijnlijk sterker staan in onderhandelingen met andere landen. Ze willen minder sancties, maar Breuker denkt dat er ook een relatie is met het rapport dat Noord-Korea uit gaat brengen over de ontvoeringen van Japanners tientallen jaren geleden.

De Japanners werden gebruikt om Noord-Koreaanse spionagediensten vertrouwd te maken met de Japanse taal en cultuur. Het rapport zal de relatie met Japan negatief beïnvloeden en Noord-Korea zou met de nucleaire druk de gesprekken willen vergemakkelijken.

Mensenrechten

Breuker benadrukt dat Noord-Korea al jaren een van de grootste schenders ter wereld is van de mensenrechten. Hij vergelijkt de kampen voor politieke gevangenen met de concentratiekampen uit de Tweede Wereldoorlog en vindt het opvallend dat de media hier zo weinig aandacht aan besteedt.

Over de satelliet die Noord-Korea wil gaan lanceren en waarvan de Verenigde Staten en zijn bondgenoten denken dat het een test is voor nucleaire wapens, zegt Breuker dan ook: ‘Noord-Korea gaat wel vaker tegen de regels in die de VN heeft opgelegd, maar er zijn grotere problemen.’ Zo kampt de Noord-Koreaanse bevolking bijvoorbeeld ook met honger, drugsgebruik en slechte hygiëne.

Breuker denkt overigens dat Noord-Korea werkelijk een satelliet wil lanceren, hoewel de hiermee vergaarde informatie ook voor het nucleaire programma gebruikt kan worden. ‘Net zoals André Kuipers onze nationale trots was, zal een satelliet in de ruimte het moreel van de Noord-Koreaanse bevolking kunnen opkrikken,’ zegt Breuker.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.