buitenland

Hongaars snelrecht voor uitzetting migranten is effectief

Door Elif Isitman - 29 september 2015

De rechtbank in de Hongaarse plaats Szeged voert in rap tempo procedures uit tegen migranten die ervan worden verdacht de Hongaarse grens illegaal te zijn overgestoken. Migranten steken de afgelopen weken in groepen het hek van prikkeldraad bij de grens met Servië over.

De snelrechtprocedure maakt deel uit van een grotere wetswijziging die de regering van Viktor Orban op 15 september implementeerde.

De snelrechtprocedure lijkt vooralsnog effectief. In de afgelopen tien dagen, sinds de wetswijziging van kracht ging, heeft de rechtbank in Szeged al 176 zaken tegen migranten behandeld, meldt persbureau Reuters. De meesten van hen komen uit Syrië, Afghanistan en Irak.

Teruggestuurd

Met de nieuwe wetswijziging kan de rechtbank drie migranten voor de rechter laten verschijnen en kan het proces binnen een uur worden afgehandeld. Migranten die door de rechtbank schuldig worden bevonden, worden teruggestuurd naar waar ze vandaan komen, en dat is in de meeste gevallen buurland Servië. Tot nu toe is er niemand vrijgesproken en hebben slechts 10 migranten hoger beroep aangetekend.

Hongarije heeft de grens met Servië niet alleen aangescherpt door er een hek met prikkeldraad te plaatsen. Ook patrouilleren politieagenten en soldaten bij de grens. Migranten die worden gepakt terwijl ze de grens oversteken, worden gelijk opgepakt en in het snelrechttraject geplaatst.

Routewijziging

Wanneer de migranten worden veroordeeld tot uitzetting, worden ze de eerste 72 uur in een kamp onder politietoezicht geplaatst. Deze hechtenis kan uitlopen tot 60 dagen als de ‘omstandigheden voor uitzetten niet bestaan’. Volgens de Hongaarse Immigratiedienst zit Servië namelijk niet te wachten op de terugkeer van uitgezette migranten.

De meeste migranten kiezen er echter liever voor om de route naar Europa via Kroatië te volgen. Het buurland van Hongarije zag de afgelopen tijd maar liefst 85.000 migranten passeren. Migranten blijven echter niet lang hangen in het land: de meesten vervolgen na één of twee dagen hun reis naar West-Europa, en dan vooral Duitsland.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.