buitenland

Hongaarse politie zet trein uit Boedapest stil: dit gebeurde er

Door Tom Reijner - 03 september 2015

Nu het Keleti-treinstation in Boedapest de deuren voor de vele vluchtelingen eerder op donderdag heeft geopend, verspreidt de chaos zich ook naar andere delen van het land.

De politie dwong migranten om een trein, afkomstig uit Keleti, bij Biscke te verlaten. Deze plaats ligt ten westen van de Hongaarse hoofdstad.

Per bus

Het was de bedoeling dat de vluchtelingen per bus naar een groot opvang- en aanmeldcentrum in Bicske werden gebracht. Maar dat willen de meesten niet, want een verblijf daar betekent registratie.

Migranten, die veelal vanuit Griekenland de zogenoemde Balkan-route hebben doorlopen richting EU-land Hongarije, willen door: naar Oostenrijk, Duitsland, en misschien verder noordwaarts, richting Zweden.

Wapenstok

Uit protest heeft een aantal migranten het spoor geblokkeerd. Op beelden is bijvoorbeeld te zien hoe een gezin zich vastklampt aan het spoor, terwijl de mobiele eenheid hen ervan af probeert te halen. ‘Geen kamp, geen kamp,’ schreeuwden sommigen, terwijl zij op de ramen van de trein bonkten.

Andere passagiers uit de trein konden overstappen op een vervangende trein. De Hongaarse politie heeft door middel van de wapenstok verslaggevers bij het station van Biscke weggejaagd, en het station tot een ‘speciale zone‘ bestempeld.

Regionale treinen

Bij en in het Keleti-station in Boedapest bivakkeren nog altijd duizenden migranten in de hoop een plekje op de vertrekkende treinen te bemachtigen. Maar op internationale treinen is dat niet meer mogelijk: de Hongaarse spoorwegen hebben laten weten dat er momenteel geen treinen meer rechtstreeks van Boedapest naar Oostenrijk en West-Europa rijden.

Een woordvoerder van de Hongaarse regering laat aan CNN weten dat er alleen regionale treinen vertrekken en geen internationale treinen. ‘Vluchtelingen zijn vrij om te gaan naar vluchtelingenkampen binnen Hongarije,’  aldus de woordvoerder.

Agenten die het Keleti-station eerder bewaakten, hebben zich teruggetrokken, waardoor de migranten massaal de perrons zijn opgekomen. Maar ondanks dat er geen treinen meer rijden met een buitenlandse bestemming, proberen veel migranten zich toch in de arriverende regionale treinen te proppen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.