buitenland

Hongarije: ‘Kroatië is duidelijk niet klaar voor Schengen’

Door Elif Isitman - 17 september 2015

Hongarije heeft fel uitgehaald naar zijn buurland Kroatië over de aanpak van migranten. Het land is boos dat Kroatië ze doorstuurt zonder ze te registreren.

‘Waar is Kroatië in godsnaam mee bezig?’ vroeg de Hongaarse minister van Buitenlandse Zaken Peter Szijjarto zich af. ‘In plaats van asielzoekers te verzorgen en te registreren, stuurt Kroatië ze gewoon door naar Hongarije en Slovenië’.

Sneer

Hongarije heeft de Kroatische ambassadeur op het matje geroepen. ‘Kroatië is duidelijk niet klaar om opgenomen te worden in de Schengenzone,’ sneerde Szijjarto verder. Het land heeft eerder daar een verzoek voor ingediend.

Nu moeten mensen die van Kroatië naar buurland Slovenië reizen, een land dat wel in de Schengenzone zit, nog door paspoortcontrole. Het Schengenakkoord houdt in dat personen vrij kunnen reizen van het ene naar het andere aangesloten EU-land.

Grens dicht

Kroatië wil het aantal migranten dat vanuit Servië het land binnenstroomt aan banden leggen. De Kroatische minister van Binnenlandse Zaken dreigde donderdagavond dat zijn land de grens met Servië dichtgooit als er opnieuw 8000 asielzoekers in een dag de grens overkomen.

Migranten die aanvankelijk de route via Hongarije naar Oostenrijk en Duitsland wilden nemen, proberen het nu via Kroatië en Slovenië, aangezien Hongarije dinsdag besloot de grens met Servië te sluiten.

De route die migranten afleggen naar West-Europa blijft veranderen: donderdag bleek dat zowel Kroatië als Slovenië de grote groep asielzoekers niet aankan. Kroatië zette onder meer  oproerpolitie in bij de grens met Servië, omdat migranten aan het rellen waren. Ook wordt het Kroatische leger voorbereid op actie.

Slovenië besloot daarom donderdag ook de grenzen te gaan controle, in navolging van onder meer Duitsland en Nederland.

In de plaats Dobova werd donderdagavond een trein met ongeveer 200 migranten gestopt. Voor Kroatië is er daardoor geen andere mogelijkheid dan de migranten toch weer Hongarije in te sturen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.