buitenland

Hongarije traint soldaten om grens te beschermen tegen migranten

Door Elif Isitman - 10 september 2015

Hongarije gaat het leger inzetten om de grens te beschermen tegen binnenstromende migranten. Donderdag begon het Hongaarse leger met oefeningen.

Het land wil daarmee de zuidelijke grens beschermen, meldt BBC. Duizenden migranten steken dagelijks vanuit Servië deze grens over. ‘Het is onze taak om Hongarije te beschermen,’ zei de Hongaarse generaal Tibor Benkor tegen de Britse omroep.

Prikkeldraad

De regering in Boedapest heeft nu het plan opgevat om soldaten naar de grens te sturen om de politie te assisteren bij het weren van migranten. Het is de tweede maatregel om dit bepaalde deel van de grens te beschermen.

Eerder kondigde de regering in Hongarije al aan om een hek van vier meter bij de grens te plaatsen. Dit 175 kilometerlange hek met prikkeldraad is er inmiddels. Daarnaast beloofde de Hongaarse premier Viktor Orban deze week om nog een extra barrière bij de grens neer te zetten.

Verkeerd antwoord

De Europees Commissaris voor de Mensenrechten Nils Muiznieks levert kritiek op het plan van Hongarije. Volgens hem is de ‘militarisatie van de grenzen’ het verkeerde antwoord op migratieproblemen.

Op 15 september stemmen Hongaarse parlementsleden over een noodwet met verscherpte grensmaatregelen. De mogelijke inzet van militairen hoort hier ook bij. Ook zou de noodwet het illegaal overschrijden van de grens strafbaar stellen en het mogelijk maken om asielzoekers heel snel aan de grens te beoordelen en dan uit te zetten of toe te laten.

De autoriteiten verwachten dat er tegen het einde van volgende week nog 40.000 migranten het land binnen zullen zijn gekomen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.