buitenland

In beeld: migranten vervolgen hun reis naar München

Door Elif Isitman - 06 september 2015

München zet zich zondag schrap voor veel nieuwe migranten die vanuit Oostenrijk het land binnenkomen. De districtsregering van Oberbayern gaat in ieder geval uit van drie treinen uit Salzburg die deze middag nog in het Centraal Station van München arriveren.

In de treinen zitten in totaal zo’n 1200 asielzoekers. Zaterdagnacht stond de teller al op zo’n 9500 migranten die naar Duitsland gebracht werden.

Verdeelsleutel

Vanuit München worden de asielzoekers verder over Duitsland verspreid. Een trein met daarin ongeveer 600 mensen vertrok zondagochtend naar Dortmund. Daarnaast stonden dertien bussen klaar om de andere migranten op andere plekken in het land onder te brengen.

De verdeling is op dit moment het speerpunt voor de districtsregering Oberbayern, liet een woordvoerder weten. Ze willen de vluchtelingen zo snel mogelijk verplaatsen naar de plek waar ze volgens een verdeelsleutel naartoe moeten.

Bussen

Het gaat in vrijwel alle gevallen om asielzoekers die dagenlang in Boedapest bivakkeerden en wachtten op een trein naar het westen. Vrijdag besloten veel vluchtelingen lopend richting Oostenrijk te gaan. Later op vrijdag zette de Hongaarse regering bussen in om ze op te halen en naar de grens te brengen.

Dit deed de Hongaarse overheid nadat de landen Duitsland, Oostenrijk en Hongarije besloten om de grenzen tijdelijk open te stellen. In Hongarije werd de chaos door de flinke toestroom van migranten steeds groter, bij opvangkampen en rond het Keleti-station in Boedapest.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.