buitenland

IS raakt slaags met Leger van Islam aan rand van Damascus

Door Tom Reijner - 01 september 2015

Islamitische Staat (IS) heeft een aanval uitgevoerd op Jaysh al-Islam, ook wel het Leger van Islam. Wat gebeurde er?

Jaysh al-Islam (in het Nederlands het Leger van de Islam) is, in het zuiden van de Syrische hoofdstad Damascus, onder vuur komen te liggen van IS-terroristen.

Vechtjassen

De gevechten, die plaatshadden in het Qadam-district, brengen IS dichter dan ooit bij het stadscentrum, schrijft de BBC. Daar zwaait president Bashar al-Assad en zijn regering nog altijd de scepter.

Volgens de Britse nieuwszender waren overigens niet alleen vechtjassen van Jaysh al-Islam betrokken bij de gevechten, maar werd ook Ajnad al-Sham beschoten. Deze groepering, een ‘islamitische unie van soldaten van de Levant’ is een van de vele allianties die strijd levert in de Syrische burgeroorlog. Die duurt nu al jaren, en voorlopig is een oplossing van het conflict nog niet in zicht.

Straten

Een ‘persbureau’ dat loyaal is aan IS zegt dat het terreurleger de helft van het Qadam-district heeft ingenomen. IS-aanhangers posten foto’s op het internet waarop te zien is hoe IS door de straten paradeert.

Maar volgens het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten – doorgaans een betrouwbare bron – controleert IS slechts twee straten. Op dit moment zijn er geen berichten dat er gevechten zijn tussen deze radicaalislamitische groep en de Syrischeregeringstroepen.

In april bestond ook al de vrees dat IS Damascus binnen zou dringen, toen de terroristen enige tijd delen van het Palestijnse kamp Yarmouk controleerden.

Het kamp ligt aan de rand van het hart van de Syrische hoofdstad (op zo’n 8 kilometer). Later trok IS zich, na felle gevechten om de macht, terug. Wel werden twee strijders van een rivaliserende groep ontvoerd en onthoofd.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.