buitenland

Khamenei dreigt: ‘Over 25 jaar bestaat Israël niet meer’

Door Elif Isitman - 10 september 2015

Volgens de hoogste religieuze leider van Iran zal Israël over 25 jaar niet meer bestaan. ‘Ze zullen het eind van deze 25 jaar niet meemaken’.

Dat zei ayatollah Khamenei donderdag, meldt CNN.

‘Als God het wil zal er over 25 jaar niet zoiets bestaan als een zionistisch regime. Tot die tijd zal de strijdende en heldhaftige moraal van de jihadisten geen moment rust geven aan de zionisten,’ zei Khamenei.

Terroristen

Het tijdsbestek dat Khamenei benoemt, berust niet op willekeur: sommige maatregelen uit de omstreden atoomdeal omvatten 25 jaar. Hij is tevens fel tegenstander van Amerikaans beleid en zei dit weekend dat de samenwerking met de Amerikanen niet verder zouden gaan dan de atoomdeal. Amerika wordt door Khamenei ook wel ‘de Grote Satan’ genoemd.

Iran sloot eerder dit jaar de nucleaire deal met de zogenaamde P5+1, de zes wereldmachten Rusland, China, Duitsland de Verenigde Staten, China en het Verenigd Koninkrijk. De Republikeinse Partij in de Verenigde Staten en de Israëlische premier Benjamin Netanyahu hebben scherpe kritiek geuit op het akkoord.

Netanyahu vreest voor de veiligheid van zijn land. Hij reageerde op de uitspraak van Khamenei door te zeggen dat deze ‘weinig illusies overlaat’. De Republikeinen zijn bang dat Iran zijn nucleaire kennis zal delen met terroristen en proberen de deal al geruime tijd onderuit te halen.

Veto

Het is de Amerikaanse Republikeinen niet gelukt het omstreden atoomakkoord met Iran te blokkeren. Donderdag konden ze geen meerderheid vinden in de Senaat. Op tafel lag een resolutie om de deal af te wijzen. Die kreeg 58 stemmen, terwijl er 60 nodig waren.

President Barack Obama verzekerde zich al eerder van de doorgang van de deal: hij dreigde met een vetostem wanneer de Republikeinse resolutie zou worden aangenomen.

Met de deal moet Iran zeker tien jaar lang geen kernwapens ontwikkelen en zijn capaciteit om uranium te verrijken drastisch terugbrengen. In ruil daarvoor verlichten de zes wereldmachten de economische sancties tegen het land.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.