buitenland

Koenders bang voor radicalisering Syriërs, ‘massaal geld nodig’

Door Tom Reijner - 22 september 2015

De 110 miljoen euro die het Nederlandse kabinet beschikbaar stelde voor steun aan door oorlog getroffen Syriërs, is bij lange na niet voldoende. Van Europa, ‘en dus ook van Nederland’ moet ‘massaal geld’ naar het Midden-Oosten.

Het geld moet worden gebruikt voor de ontheemden in de regio, zodat zij ‘een toekomst hebben’ , zegt minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders (PvdA). Hij bracht dinsdag een bezoek aan Syrische vluchtelingen in Libanon.

Kampjes

Zeker 1,2 miljoen Syriërs krijgen opvang in het kleine Arabische land aan de Middellandse Zee. De PvdA-minister wilde met eigen ogen de situatie van de ontheemden aanschouwen. ‘Ik schrik er wel even van,’ zei hij over de omstandigheden.

Over heel Libanon zijn er honderden van dat soort kampjes. ‘De mensen willen terug en in de tussentijd moeten ze hier een beter bestaan krijgen.’ De situatie is ‘uitermate urgent’.

Met het geld moet onder meer onderwijs worden bekostigd, anders kan er volgens Koenders zomaar sprake zijn van een verloren generatie. Ook moeten vluchtelingen kunnen werken, ‘anders gaan ze radicaliseren’. Om die redenen is er ‘massaal geld’ nodig, ook van Nederland.

Het kabinet maakt 23 miljoen over noodhulp aan de Syriërs in Libanon. Dat bedrag is onderdeel van de 110 miljoen euro die het kabinet onlangs heeft vrijgemaakt voor ‘steun aan mensen die zwaar lijden door het oorlogsgeweld in Syrië’.

Olie

Maar Koenders wilde er nog wel even op wijzen dat ook de rijke Golfstaten meer dan nu hun steentje moeten bijdragen aan de opvang. Ze kunnen vooral meer doneren. Een land als Saudi-Arabië – steenrijk geworden door de olie – kan nog wel meer wat meer doen.

Anders dan Libanon, Turkije, Jordanië en Egypte vangen de Golfstaten nauwelijks Syriërs op. De poorten van de olierijke landen blijven gesloten. Sinds het uitbreken van de oorlog in Syrië hebben Saudi-Arabië, Kuweit, Qatar en Bahrein geweigerd Syrische vluchtelingen asiel te verlenen.

Ook weigeren ze mee te doen aan zogenoemde ‘resettlement-programma’s’, waarbij vluchtelingen uit opvangkampen worden verdeeld over andere landen. Officieel kunnen Syriërs asiel aanvragen in de Golfstaten, maar in de praktijk leidt dit vrijwel nooit tot resultaat.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.