buitenland

Kraan valt op Grote Moskee in Mekka na blikseminslag

Door Elif Isitman - 11 september 2015

In Al-Masjid al-Haram, de Grote Moskee in Mekka, viel vrijdag een kraan om. Hierbij kwamen zeker 87 mensen om en raakten 180 mensen gewond.

De kraan is eigendom van een Duits kraanbedrijf dat wordt bestuurd door het familiebedrijf Bin Laden, die het bouwproject voor de uitbreiding van de Grote Moskee leidt.

Extreem weer

Saudi BinLaden Group werd opgericht door de vader van Osama Bin Laden. Het bedrijf werkt veel bouwprojecten af in Saudi-Arabië. Op foto’s vlak voor de instorting van de kraan is te zien hoe de bliksem inslaat op de kraan. Tijdens het ongeluk waren mensen binnen aan het bidden, meldt persbureau Reuters.

Volgens Saudische autoriteiten kwam het ongeluk door het extreme weer. De regio wordt nu al een aantal dagen getart door zware zandstormen, felle wind en regen.

Mensenmassa

Over tien dagen begint de Hajj, de traditionele bedevaart naar Mekka. De stad ontvangt dan meer dan een miljoen moslims. Tijdens de pelgrimstocht worden elk jaar tientallen mensen doodgedrukt door de gigantische mensenmassa.

Om meer mensen te kunnen huisvesten, werd de Grote Moskee verbouwd. Vorig jaar werden door werkzaamheden ook minder mensen toegelaten tot de moskee.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.