buitenland

Kroatië ziet in korte tijd 85.000 migranten passeren

Door Servaas van der Laan - 29 september 2015

Sinds de sluiting van de Hongaars-Servische grens kiezen migranten massaal voor Kroatië als doorvoerland richting Duitsland. De nieuwste lidstaat van de Europese Unie (EU) zag zo in korte tijd bijna 85.000 migranten passeren.

‘Het is net alsof ik weer terug ben in de jaren negentig,’ zei een Kroatische arts twee weken geleden tegen elsevier.nl toen ze plotseling duizenden migranten Tovarnik binnen zag komen.

Vluchtelingen

Begin jaren negentig sloegen in dezelfde regio duizenden Kroaten op de vlucht voor het Servische leger. En ook nu weer ziet het plaatsje op de Kroatisch-Servische grens duizenden vluchtelingen passeren.

Het verschil is dat het nu deels om mensen gaat die vluchten voor een conflict in het Midden-Oosten, terwijl toen de mensen uit de regio zelf moesten rennen voor de Servische tanks die door hun woonplaats bulderden.

Doorvoerland

Nadat Hongarije op 15 september de grens met Servië hermetisch afsloot, kozen de migranten massaal voor Kroatië als doorvoerland richting Duitsland.

De Serviërs zetten de migranten met bussen af aan de Kroatische grens, wat tot nieuwe spanningen leidt tussen de twee voormalige kemphanen.

85.000

Kroatië is er niet blij mee dat het nu de migrantenstroom op het bordje krijgt. Het ministerie van Binnenlandse Zaken in Zagreb liet dinsdag weten dat het land nu al 84.800 migranten heeft opgevangen. De cijfers gaan over het hele jaar, maar het grootste deel is na 15 september binnengekomen.

De migranten worden onder meer gedropt bij de plaatsen Bapska en Tovarnik. De meeste migranten worden vrijwel direct naar de grens met Hongarije gebracht. Het land, dat juist van de migranten af wil, ziet zo alsnog grote groepen reizigers door de zuidelijke regio trekken.

Opatovac

Omdat niet iedereen tegelijk naar de Hongaarse grens kan worden gebracht, wordt een deel van de migranten opgevangen in kampen. Zo verblijven in de opvanglocatie in Opatovac, vlakbij Tovarnik, enkele honderden migranten. Wie geld heeft, slaat het kamp over en reist verder met (illegale) taxi’s.

Volgens de Kroatische minister van Binnenlandse Zaken is de situatie ondanks alles ‘onder controle’ en wordt er hard gewerkt om de migranten zo goed mogelijk op te vangen. Vrouwen en kinderen krijgen voorrang, er is een speelplaats voor kinderen en migranten worden medisch gekeurd. Wie wil kan asiel aanvragen in Kroatië.

Duitsland

Maar daar lijkt niemand zin in te hebben. Duidelijk is dat niemand langer dan één of twee dagen in Kroatië blijft. De gevolgen daarvan zijn duidelijk te merken in Duitsland dat voor veel migranten de eindbestemming is.

Volgens het dagblad Bild zijn in de maand september zeker 200.000 irreguliere migranten het land binnengekomen. Velen van hen reisden de afgelopen dagen door de Balkan. De Hongaarse grenssluiting heeft slechts voor een tijdelijke opstopping gezorgd. De migrantentrein dendert intussen weer in volle vaart door Centraal- en Zuid-Oost-Europa. Eindbestemming: het Duitsland van Angela Merkel.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.