buitenland

Landmijnen maken migratieroute via Kroatië levensgevaarlijk

Door Emile Kossen - 16 september 2015

Het Kroatische leger wordt in allerijl ingezet bij de grens met Servië. Niet om migranten tegen te houden, maar om landmijnen te zoeken en ze onschadelijk te maken.

Zeker honderden migranten zijn woensdag op weg naar de Servische grens met Kroatië.

Burgeroorlog

Het is een direct gevolg van de acties van Hongarije, dat dinsdag zijn grenzen hermetisch afsloot. Kroatië is ook een EU-lidstaat, maar tot dusver reisden er weinig migranten door het land. Via Slovenië en Oostenrijk willen migranten naar Noord-Europa trekken.

In het oostelijk grensgebied van Kroatië liggen alleen tienduizenden mijnen. Het is een erfenis van de Joegoslavische burgeroorlog, die duurde van 1991 tot 1995. Nog elk jaar overlijden er mensen door ontploffende mijnen.

Hulp

De Kroatische politie heeft woensdag de hulp ingeroepen van het Kroatische leger. Zij moeten mijnen gaan opsporen en ze onschadelijk maken. Op sociale media worden kaarten met mijnenvelden verspreid en worden migranten geadviseerd op de wegen te blijven lopen.

De Kroatische premier Zoran Milanovic heeft tegen het parlement gezegd dat Kroatië alles zal doen om doorreizende migranten te helpen. ‘Kroatië is klaar om die mensen te ontvangen en door te sturen naar de landen waar ze heen willen.’

De Kroatische premier Zoran Milanovic heeft woensdag gezegd dat Kroatie migranten zal helpen. “We zijn klaar ze door te sturen naar de landen waar ze heen willen.’

Onderdeel van die hulp lijkt de inzet van het Kroatische leger te zijn, die op de hoogte is van waar de mijnen zich bevinden.  Migranten worden in elk geval geadviseerd op de wegen te blijven lopen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.