buitenland

Linkse wraakzucht in Australië, nieuwe premier kan aan de bak

Door Niels Kraaier - 24 september 2015

Australische vakbonden blokkeren vrijhandelsverdrag met China. Exporteurs balen.

Koud premier van Aus­tralië kan Malcolm Turnbull al aan de bak met de hoofdpijndossiers die zijn voorganger Tony Abbott achterliet. Boven op de stapel ligt het vrijhandelsverdrag met China.

Op het oog een goede deal: zo krijgen Australische exporteurs ruim baan op de gigantische Chinese consumentenmarkt. Die impuls kunnen ze goed gebruiken nu het economisch minder gaat. Het akkoord werd al in juni gesloten, maar moet nog worden goedgekeurd door de Senaat. In het Lagerhuis hebben de conservatief-liberalen een forse meerderheid en kunnen ze doen en laten wat ze willen. In het Hogerhuis vormen ze een minderheid.

Appeltje

De Labor Party van oppositieleider Bill Shorten is de grootste dwarsligger. Shorten waarschuwt dat het vrijhandelsverdrag ‘tienduizenden’ banen gaat kosten. Chinese mijnbouwbedrijven zouden hun eigen arbeiders naar Aus­tralië mogen meenemen als ze omgerekend meer dan 90 miljoen euro investeren.

Dat de Chinezen nog steeds een werkvergunning nodig hebben, zegt Shorten er bewust niet bij. Hij heeft nog een appeltje te schillen met Turnbull en de zijnen.

Corruptie

Begin juli werd Shorten – tot 2007 nationaal secretaris van de vakbond Australian Workers Union – door een parlementaire enquêtecommissie het vuur aan de schenen gelegd over zijn betrokkenheid bij vermeende corruptie binnen de vakbeweging.

Shorten en de bonden spreken van een heksenjacht en eisen dat het onderzoek wordt gestaakt. Partij­coryfeeën, onder wie oud-
premier Bob Hawke, roepen Shorten vergeefs op om het vrijhandelsverdrag te steunen. Australische exporteurs kunnen voorlopig fluiten naar hun extra omzet.

Elsevier nummer 40, 3 oktober 2015

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.