buitenland

Merkel: ‘Islam niet ten koste van Duitse cultuur’

Door Thomas Borst - 09 september 2015

De Duitse bondskanselier Angela Merkel stelt hoge prioriteiten aan de integratie van migranten die zich in Duitsland vestigen. Ook gooit ze de deur dicht voor mensen die enkel uit economische motieven naar Duitsland komen.

Ze hoopt dat de huidige migranten zich makkelijker aanpassen aan de Duitse cultuur dan de grote groep gastarbeiders die na de Tweede Wereldoorlog naar Duitsland kwam.

Merkel zei woensdag dat ze hoopt dat dat er is geleerd van de fouten die destijds werden gemaakt. Het was toen de bedoeling dat gastarbeiders terug zouden keren naar hun vaderland als het werk erop zat. Er werd daardoor weinig aandacht besteed aan integratie.

Integratiepijlers

De bondskanselier vindt dat de Duitse bevolking de houding moet aanpassen ten opzichte van de migranten. Naar verwachting zal Duitsland dit jaar zo’n 800.000 asielzoekers verwelkomen. Dat is een recordaantal.

‘Veel van hen zullen inwoners van ons land worden. Integratie moet vanaf het begin de topprioriteit zijn,’ zegt Merkel. De migranten moeten de Duitse taal snel machtig worden en ook op zoek naar een baan; dat zijn volgens haar de twee belangrijkste pijlers voor goede integratie.

Gelukszoekers

Gelukszoekers die enkel naar Duitsland komen uit economische motieven zullen het land direct moeten verlaten. ‘Zij die hier uit economische motieven komen, kunnen niet blijven. Hoe moeilijk hun leven ook mag zijn, zo is het nu eenmaal.’ Alleen migranten die vluchten voor oorlog of uit politieke overwegingen naar Duitsland komen, zijn welkom.

In Duitsland is de afgelopen maanden veel onrust van rechtse demonstranten die tegen de komst van de vele migranten zijn. Asielzoekerscentra werden in brand gestoken of er werd geweld gepleegd.

Merkel veroordeelde die activisten woensdag. Hun daden zijn volgens de bondskanselier ‘weerzinwekkend en schandalig’. De fundamentalisten die verantwoordelijk zijn voor de daden, zullen hard gestraft worden volgens Merkel.

Islamisering

De Duitse krant Die Welt vroeg aan Merkel of de Duitse cultuur niet in gevaar wordt gebracht door de grote komst van de vele islamitische migranten in Europa. Ze zegt dat de cultuur absoluut niet in gevaar komt en dat er bij haar geen angst voor islamisering heerst.

‘Wij hebben de moed om te zeggen dat we christenen zijn. Laten we de dialoog aangaan met andere geloofsovertuigingen.’ Zo’n 61 procent van de Duitse bevolking is christen. Dat zijn ongeveer vijftig miljoen Duitsers, terwijl er vier miljoen moslims in Duitsland wonen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.