buitenland

Migranten blijven komen, Macedonië zint op harde aanpak

Door Tom Reijner - 11 september 2015

Duizenden migranten zijn in de nacht van donderdag op vrijdag de Grieks-Macedonische grens overgestoken. Het gaat om zeker 7.600 mensen, meldt de UNHCR, de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties.

De meesten zijn afkomstig uit Syrië, en zijn veelal op doorreis naar het eerste EU-land na Griekenland, Hongarije.

Daarvandaan gaan ze verder naar landen als Duitsland, Zweden en Nederland.

‘We hebben informatie van onze Griekse collega’s dat er opnieuw bussen onderweg zijn’ met migranten, zegt een woordvoerder van de VN-organisatie. ‘Ze blijven komen.’

Maatregelen

Er moet wat gebeuren, vinden de autoriteiten van het Balkan-land, om deze stroom die voorlopig blijft aanhouden, in te dammen.

Zo wordt er gedacht aan de bouw van een hek op de grens met Griekenland – naar voorbeeld van Hongarije. In een interview met een Hongaars blad, zei de Macedonische minister van Buitenlandse Zaken Nikola Poposki dat zijn land zich op een of andere manier dient te verdedigen.

Wat nodig is, doen we, zegt hij: ‘Ofwel door de inzet van soldaten ofwel door een hek, en misschien wel een combinatie van beide.’ Volgens Pokoski zou het hierbij gaan om een tijdelijke maatregel, niet om een blijvende oplossing. Macedonië is geen lidstaat van de Europese Unie.

Er zijn berichten dat migranten in het kleine Balkan-staatje op de vuist zijn gegaan met de oproerpolitie. De weersomstandigheden worden onderwijl steeds slechter, en de route op weg naar West-Europa wordt modderig, schrijft The Daily Mail.

Omheining

De Hongaarse regering, onder leiding van Viktor Orban, bouwde een hek langs de grens met Servië. Dat hek is nagenoeg af, maar Orban drong er deze week op aan om een nieuwe omheining neer te zetten.

Maar Boedapest kan niet voorkomen dat de migranten het land blijven doorkruisen. Intussen is het Hongaarse leger begonnen met militaire oefeningen aan de zuidgrens met Servië.

Het land is van plan om vanaf 20 september naast politieagenten ook militairen in te zetten om de toestroom van vluchtelingen te stoppen. De Hongaarse overheid verwacht volgende week veertigduizend nieuwe migranten.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.