buitenland

Migrantenstroom naar Kroatië bereikt hoogtepunt

Door Elif Isitman - 26 september 2015

Het aantal migranten dat Kroatië binnenstroomt, heeft een hoogtepunt bereikt. Ongeveer 10.000 mensen kwamen vrijdag het land binnen.

Het is het hoogste aantal tot nu toe, meldt het Kroatische ministerie van Binnenlandse Zaken.

Grenzen

Migranten kiezen er sinds vorige week voor om door Kroatië te reizen, omdat Hongarije de grens met Servië heeft afgesloten. Migranten kregen daarna het advies om vanuit Servië via Kroatië naar West-Europa te reizen. In totaal kwamen de afgelopen dagen minstens 65.000 migranten het kleine Centraal-Europese land binnen.

Twee grenzen tussen Kroatië en Servië zijn sinds vrijdag weer open. De twee landen lagen eerder deze week met elkaar overhoop: de Kroatische autoriteiten sloten de grenzen eerder omdat Servië alle migranten naar Kroatië stuurde en niet door andere landen liet reizen. Het land kon de enorme toestroom van migranten op dat moment niet aan.

Hostels

Intussen is Duitsland, voor velen de eindbestemming, begonnen met de uitbreiding van asielopvang voor migranten. Hostels hebben hun deuren opengezet voor migranten. Zo’n 3800 asielzoekers kunnen vanaf begin volgende maand tijdelijk verblijven in hostels in de deelstaten Noord-Rijnland-Westfalen, Beieren, Saksen-Anhalt, Nedersaksen en Bremen.

De Duitse hostelvereniging wil hiermee voorkomen dat migranten in tenten op straat moeten slapen tijdens de koude wintermaanden. Een aantal hostels krijgt extra personeel en wordt speciaal ingericht als asielopvang.

Daarmee willen de hostels voorkomen dat toeristen bang zijn om hetzelfde gebouw te worden ondergebracht als asielzoekers. Toeristen die al een slaapplaats in een van die hostels hadden geboekt, zijn omgeboekt naar andere herbergen. De migranten kunnen in ieder geval tot eind januari blijven.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.