buitenland

Migratiecrisis: dit gebeurt er aan de Europese grenzen

Door Shari Deira - 14 september 2015

Nu Duitsland de grens heeft dichtgegooid, maken meer landen bekend beter te gaan opletten wie er allemaal binnenkomt. Oostenrijk zet het leger in voor extra controles.

Migranten hadden een vrije doorgang naar Duitsland, maar dat lijkt nu te veranderen. Wat doen andere landen?

1. Oostenrijk

Bondskanselier Werner Faymann maakte maandag bekend dat zijn land strenger gaat controleren aan de grens met Hongarije. Migranten komen Oostenrijk binnen vanuit Hongarije, om verder naar het noorden en noordwesten van Europa te gaan.

Het leger heeft per direct 2.200 militairen beschikbaar om te gaan helpen aan de grens. Behalve controles, moeten zij ook verdere ondersteuning bieden. ‘Als Duitsland grenscontroles uitvoert, moet Oostenrijk dat ook doen,’ zegt vicekanselier Mitterlehner.

2. Slowakije

Ook het Slowaakse ministerie van Binnenlandse Zaken maakte maandag bekend tijdelijk controles langs de grens met Hongarije en Oostenrijk uit te voeren. De regering stuurt 220 agenten naar de grens en is in contact met Oostenrijk, Hongarije en Tsjechië om alles in goede banen te leiden.

3. Duitsland

De Duitse politie is maandag begonnen met het controleren van de grens met Oostenrijk, maar daar blijft het niet bij. De Duitse politie houdt ook de grens met België en Luxemburg extra goed in gaten. Daar zijn steekproeven met controles, liet een woordvoerder van de Duitse nationale politie in Trier weten.

De grenscontroles van Duitsland zorgen maandagochtend voor files op de Oostenrijkse A8 richting Duitsland.

4. Hongarije

Afgelopen nacht sloot Hongarije de grens met Servië. Hongarije hoopt dat migranten nu een andere route kiezen waardoor zij van het probleem af zijn, laat Elsevier-redacteur Servaas van der Laan weten vanuit Hongarije.

Migranten die in het gebied zijn moeten zich nu melden bij een officiële grensovergang. In de grensplaats Röszke is een ‘verzamelpunt’.

5. België

Heeft nog niets gedaan, maar ook in dat land speelt het kabinet met de gedachte om grenscontroles in te voeren. Staatssecretaris Theo Francken (Asiel) zegt dat het mogelijk is dat België de grens tijdelijk sluit, als de migrantenstroom aanhoudt.

‘Door de grote toestroom op korte tijd van zo veel migranten in Duitsland ontstaat een onveilige situatie. Het is een begrijpelijke beslissing om de grenscontroles weer in te voeren,’ zegt Francken over de beslissing van Duitsland.

6. Nederland

Het ministerie van Veiligheid en Justitie liet zondag weten begrip te hebben voor het besluit van Duitsland om tijdelijk weer grenscontroles in te voeren. Maandag is staatssecretaris Klaas Dijkhoff (VVD, Asiel) in Brussel voor het extra overleg over migranten.

Update 14:56 – Dijkhoff heeft bekendgemaakt dat Nederland extra grenscontroles laat uitvoeren door teams van de marechaussee.

Migranten in de rij bij verzamelpunt in Röszke (video: Servaas van der Laan)

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.