buitenland

Milanese prostituees brengen automobilist het hoofd op hol

Door Linda Otter - 10 september 2015

Om brokken te voorkomen, mogen prostituees geen minirokken meer aan.

Prostituees bij Milaan wordt het werken lastig gemaakt. Vanaf deze maand mogen ze niet meer langs de weg van Cremona naar Milaan flaneren in minirokken en glitterbeha’s, maar zijn ze verplicht een broek aan te doen.

Tussen zes uur ’s avonds en acht uur ’s ochtends zullen ze hesjes en broeken met reflecterende strepen moeten dragen, de zogeheten veiligheidskleding. Wie zich niet aan de regels houdt, krijgt een boete van 500 euro.

Prostituees zijn een gevaar op de weg, vindt burgemeester Paolo Daniele Riccaboni (41) van de Italiaanse gemeente Spino d’Adda, een voorstadje van Milaan. Hij nam het initiatief voor de maat­regelen. Door al die halfnaakte vrouwen op de weg letten automobilisten minder op het verkeer, waardoor er meer kans is op ongelukken. ’s Nachts zijn de vrouwen juist niet goed te zien. Ook dat kan leiden tot gevaarlijke situaties.

Wegenwacht

Riccaboni hoopt dat de nieuwe kledingvoorschriften de veiligheid vergroten. Met zedig geklede prostituees op de weg kunnen automobilisten hun aandacht weer bij het verkeer houden.  ‘De prostituees moeten net als de werknemers van de wegenwacht goed zichtbaar zijn in het donker. Want waarom zouden prostituees zich niet aan de regels moeten houden en anderen wel?’

In Spino d’Adda krijgt de burgemeester veel steun voor de maatregelen. De straatprostitutie is in Milaan en omgeving enorm toegenomen en de inwoners klagen al jaren dat hun wegen in tippelzones zijn veranderd. Deze zomer was er zelfs sprake van een heuse boom. Vanwege de Expo –  de wereldtentoonstelling, bijgenaamd Sexpo – die duurt van 1 mei tot 31 oktober, is het aantal prostituees in Milaan met 15.000 tot 30.000 toegenomen.

Elsevier nummer 38, 19 september 2015

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.