buitenland

München slaakt noodkreet over #migratie: ‘Snel hulp nodig’

Door Tom Reijner - 13 september 2015

Het Beierse München dreigt te worden overspoeld door migranten. Net als Hongarije zag de Zuid-Duitse stad zaterdag een recordaantal vreemdelingen op zich afkomen.

Tussen zaterdagochtend en middernacht kwamen er zeker 12.200 migranten, zegt de Duitse politie volgens persbureau AP. De verwachting is dat deze stroom mensen uit Hongarije en Oostenrijk voorlopig niet stopt. Zondag worden drie treinen ingezet om de vreemdelingen te verspreiden over de rest van Duitsland.

Tenten

De forse toestroom zorgt voor problemen bij de opvang. Het stadsbestuur wil graag dat elke migrant ’s nachts kan slapen op een bed, maar kan dat niet langer meer garanderen. De noodopvang zit vol, klink het. Er is een tekort van drieduizend à vijfduizend plaatsen.

Voor het eerst zullen er tenten worden opgezet. Ook de Olympiahalle zou worden klaargemaakt voor de opvang. In het station van München heeft een aantal mensen de nacht doorgebracht in slaapzakken. We willen hulp van andere deelstaten en plaatsen in Duitsland, zeggen de autoriteiten, want we kunnen dit niet meer alleen aan.

Andere deelstaten lijken voorlopig niet van plan extra vluchtelingen op te vangen. ‘Het is gewoon belachelijk. Deze situatie was al dagen te verwachten maar toch is er niets gebeurd,’ klaagt Christoph Hillenbrand, de  leider van de regio Opper-Beieren Later vandaag komt het Beierse kabinet bijeen voor crisisberaad.

Onder vuur

Uit Beieren klonk voor het weekeinde al stevige kritiek op de ‘open-deur-politiek’ van bondskanselier Angela Merkel en haar regering. Merkel ligt onder vuur vanwege haar beslissing om Syriërs toe te laten, zonder de deelstaten in te lichten. Maar we kunnen dit allemaal aan, want onze economie staat er goed voor, liet zij eerder weten in Duitse media. ‘De kosten voor de opname van de vluchtelingen kunnen wij dragen.’

Maar daartegen komt de Beierse minister van Financiën Markus Söder in het geweer. ‘Dit dreigt ons te overweldigen,’ zegt hij. Een andere CSU-prominent, Hans-Peter Friedrich waarschuwt dat ‘wij de controle hebben verloren’. Friedrich is de voormalige Duitse minister van Binnenlandse Zaken, nota bene onder Merkel. Hij spreekt van een ‘ongekende politieke blunder’.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.