buitenland

Nederlandse ambassade Brussel strenger bewaakt door strijd IS

Door Thomas Borst - 02 september 2015

De Nederlandse ambassade in Brussel wordt extra streng bewaakt. Sinds woensdagochtend zijn er nog meer Belgische militairen ingezet voor het gebouw.

De reden van de opgeschroefde beveiliging is de Nederlandse deelname aan de internationale coalitie tegen Islamitische Staat (IS) in Syrië, schrijft de Belgische krant HLN.

Nederland maakt al sinds oktober 2014 deel uit van die coalitie. De directe aanleiding voor het verscherpte toezicht is nog onbekend. De Nederlandse ambassade kon nog geen commentaar geven tegenover Elsevier.nl over de maatregelen.

Advies

Niet alleen de Nederlandse ambassade krijgt te maken met extra streng toezicht. Ook de ambassades van Canada, Groot-Brittannië, Australië, Qatar, Jordanië, Bahrein, de Verenigde Arabische Emiraten, Saudi-Arabië en Turkije worden extra beveiligd.

Voor dinsdag kregen alleen de ambassades van de Verenigde Staten, Frankrijk, Denemarken en Israël meer militaire bewaking. De inzet van de veertig militairen is een besluit van de Belgische regering na een advies van het Strategisch Comité voor Inlichtingen en Veiligheid.

Coalitie

Minister van Veiligheid Jan Jambon is van mening dat alle landen die deel uit maken van de internationale coalitie tegen IS extra streng beveiligd moeten worden. De coalitie bestaat onder meer uit Irak, Verenigde Staten, Jordanië, Saudi-Arabië, Frankrijk, Canada, Australië, Nederland, België, Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Bahrein, Denemarken en de Verenigde Arabische Emiraten.

De Belgische ministerraad besloot vorige week om het veiligheidsniveau van twee naar drie te verhogen. Bij veiligheidsniveau drie is er geen sprake van acute dreiging, zegt de Belgische woordvoerder van Binnenlandse Zaken. Niveau 3 geldt ook voor Joodse organisaties, politiebureaus en gebouwen van Europese instellingen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.